Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Här kan du fira nationaldagen

Publicerat torsdag 6 juni 2013 kl 05.00
Foto: Fredrik Sandberg/Scanpix

I dag är det Sveriges nationaldag. Det firas på många håll i P4 Göteborgs sändningsområde. Här är en del av allt som händer.

Alingsås
Nationaldagen 6 juni firas i Nolhaga Park klockan 16 med barnprogram, nationaldagståg, underhållning och välkomstceremoni

Nationaldagståg - samling Stora torget kl 16:30 för avmarsch kl 16:45.

Göteborg
11-13:30 Årets medborgarskapsceremoni i Slottsskogen vid stora Dammen. Firandet pågår mellan klockan 11.00 och 13.30. Det bjuds på fika i det gröna med underhållning av kabarégruppen Tappra mödrars kapell, A cappella-gruppen Quanta Quartett och Göteborgs Musikkår med flera. För barnen finns möjlighet till ansiktsmålning, och aktivitetstält där man kan vara med och måla sin egen teckning och vinna pris. De nya svenskarna får gåvor från staden och ett officiellt minnesblad som delas ut av stadens politiker.

Ceremonin avslutas med att Svenska flaggan hissas. Därefter håller kommunstyrelsens ordförande Anneli Hulthén tal till nya medborgare och gäster.

Picknickfestival på två platser i Göteborg; Apslätten i Kålltorp och på Hisingen vid Svarte Mosse. Det är fri entré och börjar klockan 11.00.

Från klockan 18.00 ges en nationaldagskonsert med Göteborg Wind Orchestra på Kronhusgården. Tre manskörer och allt från visor av Evert Taube till Sommarsång av Wilhelm Peterson-Berger.

Angered
Nationaldagsfirande i Angered, Hammarkulletorget kl 14-17. Flagghissning, barnföreställning, musik och ansiktsmålning står på programmet. Fri entré för alla.

Orust
Det officiella firandet sker vid Myckleby hembygdsgård. Klockan 14:00 är det samling vid hembygdsgården, kommunalrådet Lars-Åke Gustavsson högtidstalar. Orusts Dragspelsklubb, Orusts Spelmansgille, Orusts Folkdanslag står för musik och dans. Arrangör är Myckleby Hembygdsförening och Orust kommun.

Partille
Firandet inleds vid Partille herrgård klockan 12 med musik och tal. Då hälsas även alla nya svenska medborgare i kommunen välkomna. Därefter fortsätter nationaldagsfirandet i Partille hembygdsgård klockan 13 till 15.

Härryda
Landvetter kyrka, strandängarna, klockan 12. Hoppborg för barnen, fiskdamm, ansiktsmålning, korv, fika. Folkmusik, nationaldagsta och körsång.

Mölnlycke kulturhus, terassen, klockan 15. Underhållning av Stefan Ljungqvist och Mölnlycke Blåsorkester under ledning av Benkt Åke Nilsson.Högtidstal och nya svenska medborgare välkomnas. Kommunen bjuder på nationaldagskaffe, kaka och saft.

Kungälv
Nationaldagsfirande med bland annat Markoolio. Klockan 13.00 samling i Västra Parken. 13.30 avmarsch mot Fästningsholmen med Polisrytteriet och Kulturskolans ungdomsblåsorkester i täten. 14.00 - 16.00 nationaldagsfirandet pågår från stora scenen.

Mölndal
Mölndals stads traditionsenliga nationaldagsfirande, som i år för första gången hålls i stadshusparken. Start klockan 12.00. Underhållning av Mölndals kulturskola, Mölndals svenska mästare uppmärksammar och allsång till Nationalsången. Årets högtidstalare är poeten Olivia Bergdahl. Firandet hålls utomhus oavsett väder.

Stenungsund
Klockan 11-17 Hembygdsmuséet Gammelgården

Klockan 15.00 Kulturhusparken. Nationaldagen firas traditionsenligt med bland annat Stenungsunds musikkår

Klockan 16.00 Hembygdsgården Dalen. Tal, sång och musik. Folkdräkt uppmuntras.

Tjörn
Nationaldagen firas på flera platser. Billströmska folkhögskolan har traditionsenligt firande med fanborg, musik och tal samt utdelning av kommunens utmärkelser. På Sundsby Säteri visas veteranbilar i parken från Trestads veteranbilsklubb och på Klädesholmen firas Sillens Dag.

Lerum
Klockan 11-14 på torget i Gråbo. Barnen tågar in med Scouterna, allsång, nationalsång och tal. Dessutom ska Gråbos slogan väljas.

Öckerö
Intresserade samlas i hamnen klockan 14.45 och tågar med fanor och musik till hembygdsgårdarna där aktiviteterna startar klockan 15.00.

Källa: Kommunernas egna hemsidor.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".