Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Spyker möter GM i rätten

Publicerat måndag 10 juni 2013 kl 11.00
Målet kan dra ut på tiden
(1:49 min)
Idag ska Spykers advokater redovisa vilka lagliga grunder de anser sig ha för att stämma GM. Foto: Scanpix.

20 miljarder kronor står på spel när Saab Automobiles två tidigare ägare holländska Spyker och amerikanska General Motors i dag möts i rätten. Spyker med Victor Muller i spetsen menar att GM orsakade Saabs konkurs och har därför stämt biljätten.

I dag ställer sig Spykers advokater framför domare Gerswhin Drain vid U.S. District Court for the Eastern District of Michigan.

De ska då muntligt redovisa vilka lagliga grunder de anser sig ha för att stämma GM.

– Domaren ska besluta om stämningen ska gå vidare till prövning eller om den ska läggas ner, säger Rod Hansen, informationsansvarig på domstolen i Michigan till P4 Väst.

Domaren kommer att lyssna på muntliga argument från båda sidorna för att kunna ta ett beslut. Men beslutet lär inte komma under dagen, säger Hansen.

– Väldigt svårt att säga när ett beslut kan komma, men det är ett komplicerat mål och det kan ta ett tag för domaren. Det går inte att veta när han kommer att ta ett beslut.

General Motors har begärt att målet ska läggas ner.

– Deras yrkande är att målet ska läggas ner, eftersom man menar att det inte finns någon laglig grund för dem (Spyker) att stämma General Motors, säger Hansen.

Det var i augusti i fjol som holländska Spyker med Victor Muller i spetsen lämnade in en stämningsansökan mot General Motors. Den kom som ett svar på att Spyker förlorade Saab Automobile i samband med konkursen i december 2011 och Spyker menar att GM orsakade konkursen.

Victor Muller hade förhandlat med kinesiska företag under en lång tid, men den tidigare ägare till Saab, GM, hade satt stopp för att något utav de företagen skulle få investera i Saab.

Bara någon dag innan konkursen stoppade GM kinesiska Youngman från att investera pengar i Saab, vilket i praktiken gjorde att den sista räddningsplanen sprack.

GM kunde stoppa intressenter eftersom man ägde rättigheter till flera Saabmodeller och också levererade komponenter. Anledningen var att GM inte vill ha ökad konkurrens på den viktiga kinesiska marknaden. Det skulle inte gynna GM:s aktieägare, enligt företaget.

Enligt GM var agerandet helt enligt de avtal som fanns med Saab och Spyker sedan det holländska företaget köpte Saab från biljätten år 2010.

Men enligt Victor Muller var agerandet helt felaktigt. Därför kräver Spyker GM på tre miljarder dollar, runt 20 miljarder kronor, det värdet som man anser att Saab hade kunnat få i framtiden.

Dagens förhandlingar är bara starten av målet, som kan komma att ta lång tid. Det är ett komplicerat mål och det beslut domare Drain så småningom fattar kan överklagas. Det kan med andra ord dröja innan det blir ett slutligt avgörande i målet Spyker mot GM.

– Absolut, det här är bara det första betydande steget i processen och vi talar om en längre tid innan det blir ett avgörande åt något håll, säger Rod Hansen. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".