Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Före detta barnhemsbarn får vänta på ersättning

Publicerat tisdag 11 juni 2013 kl 06.25
Foto: Claudio Bresciani/Scanpix

Processen går långsamt när det gäller utbetalningen till de före detta barnhems- och fosterbarn som utsattes för övergrepp och försummelser under perioden 1920 till 1980.


Av de 2 800 ansökningar som har kommit in till Ersättningsnämnden har man bara hunnit med att bevilja cirka 200 personer ersättningen på 250 000 kronor. De som skickar in ansökan till Ersättningsnämnden idag får räkna med att vänta upp till ett och ett halvt år innan deras ansökan kan vara beviljad.


Direkt efter nyår började den nyinrättade Ersättningsnämnden att arbeta. Man räknade då med att cirka 5 000 före detta barnhems- och fosterbarn skulle söka ersättning för vad dom fått stå ut med som barn och ungdomar. Bland de barnhem som pekats ut som de värsta finns Vidkärrs barnhem i östra Göteborg och Skärsbo utanför Alingsås. Här är det klarlagt att många barn blev utsatta för olika former av övergrepp och vanvård.


Journalisten Thomas Kangas är en av dem som lyft fram barnhems- och fosterbarnens lidande, bland annat i en dokumentärfilm samt i ett flertal tidningsartiklar. Det har då handlat om dem som var barn och unga på 1940- 50- och 60-talen.


De som har farit illa efter 1980 har fortfarande ingen möjlighet att få någon upprättelse. De 250 000 kronorna kan bara ges till dem som var var barnhems- och fosterbarn mellan 1920 och 1980.


Vad Ersättningsnämnden gör just nu är att gå igenom akter och dokumentation samt att intervjua dem som har sökt om ersättning från staten. Nämnden jobbar efter att ge ersättning endast till dem som utsatts för övergrepp och försummelser som pågått under en längre tid och som bedöms ha varit av den allvarligare arten.


Men även den som råkat ut för något enstaka övergrepp kan få 250 000 kronor och summan ska ses som ett slags ursäkt från svenska staten.


Tommy Johansson

tommy.johansson@sverigesradio.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".