Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Göteborgspolitikerna bor inte där väljarna bor

Publicerat tisdag 11 juni 2013 kl 10.50
Anders Sundell, GU: "Närmare hälften bor i Centrum, Majorna-Linné och Lundby"
(1:22 min)
1 av 2
Många av de 81 politikerna i kommunfullmäktige bor i Lundby, Majorna-Linné och Centrum. Arkivfoto: Fredrik Sandberg/Scanpix.
2 av 2
Här bor ledamöterna från det rödgröna blocket (V + S + MP) och från Alliansen (C + FP + KD + M). SD, VäV och övriga hade för få ledamöter. Grafik från Politologerna

Vet du var dina politiker bor? I Göteborg är fördelningen väldigt ojämn när det gäller var politikerna i kommunens högsta beslutande organ, kommunfullmäktige, bor jämfört med hur befolkningen är spridd i de olika stadsdelarna.

– Om det är en stadsdel där tio procent av befolkningen bor borde tio procent av kommunfullmäktiges ledamöter bo där, men så är det inte. I stället bor närmare hälften av ledamöterna i tre centrala delar - Centrum, Majorna-Linné och Lundby, säger Anders Sundell, statsvetare och doktorand vid Göteborgs universitet, som har gjort sammanställningen. 

Anders Sundell blev intresserad av att titta på var de 81 ledamöterna i kommunfullmäktige bor i samband med oroligheterna i Stockholms förorter. Där pratades det om marginaliserade stadsdelar, bland annat eftersom politisk representation saknas.

– Om du går i din stadsdel och ser problem är det väl naturligt att du kanske försöker göra något åt det, medan om du inte rör dig i några områden kanske du inte får samma bild, säger Anders Sundell.

Anders Sundell menar att det är svårt att veta vad det beror på att politikerna bor så samlat.

-- Är det så att eftersom du är med i kommunfullmäktige vill du bosätta dig där, eller handlar det om en större sannolikhet att komma med i kommunfullmäktige om du bor där i de här områdena? Angered till exempel, som är en ganska stor stadsdel, har bara fyra kommunfullmäktigeledamöter som bor där. Det går kanske i linje med vad många tror, för där är det lite lägre medelinkomst, lägre utbildningsnivå och där bor sådana grupper som generellt sett har svårare att göra sig hörda i politiken. Men även Örgyte-Härlanda och västra Göteborg, där medelinkomsterna är höga, liksom utbildningsnivåerna, är det väldigt få kommunfullmäktigeledamöter.

Hanna Sandgren
hanna.sandgren@sverigesradio.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".