Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Regler för vattenskotrar ska ses över

Publicerat tisdag 11 juni 2013 kl 11.49
Björn Risinger, Havs- och Vattenmyndigheten: "Inte minst för säkerheten"
(1:20 min)
Havs- och vattenmyndigheten i Göteborg (HaV) har fått i uppdrag av regeringen att kartlägga olägenheter från vattenskotrar. Foto: Leif R Jansson, Scanpix

Havs- och Vattenmyndigheten, HaV, ska se över gällande regler för vattenskotrar. Detta efter flera uppmärksammade olyckor som inträffat i samband med vattenskoteråkning.

Vattenskotrar har uppmärksammats den senaste tiden. Bland annat skedde en olycka i den västgötska ån Lidan förra månaden och två personer fick föras till sjukhus. Nyligen blev en kvinna påkörd av en vattenskoter i Mälaren och en man avled i Stockholms skärgård efter att ha kört in i klippor med en vattenskoter.

– Vi är fullt medvetna om att det finns problem och det är problem med både växt- och djurliv, men inte minst för människors upplevelser och säkerheten, säger Björn Risinger, chef och generaldirektör på HaV.

Det är på uppdrag av regeringen som myndigheten nu ska utreda och kartlägga olägenheter från vattenskotrar och mindre motordrivna havsfarkoster. Problemet med dagens regelverk är att det är svårt att fälla någon även om man bryter mot lagen.

– Det handlar om att den svenska lagstiftningen är ifrågasatt när man jämför den med EU:s lagstiftning och det har varit ett par olika domar som har gjort att det är svårt för polisen och kustbevakningen att få fram de uppgifter som behövs för fällande domar.

Är det det som utredningen kan komma fram till - att det kanske är dags att ändra på detta?
– Ja det är nog en av anledningarna till att vi har fått det här uppdraget. Vi har också som uppdrag att föreslå nya lagtexter och förordningstexter om vi upplever att det behövs, säger Björn Risinger.

Kristoffer Hilmersson
kristoffer.hílmersson@sverigesradio.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".