Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Engberg slipper ny rättegång efter HD-beslut

Publicerat tisdag 11 juni 2013 kl 14.47
Åklagare: "Nu är rättsläget ett annat"
(1:19 min)
Lotta Engberg i kammarrätten i Göteborg. Foto: Nina Sjöman /Sveriges radio.

Mängder av dömda skattefuskare väntas söka upprättelse efter en dom i Högsta domstolen. I pågående mål kan de misstänkta gå fria. Bland annat kommer skattebrottsmålet mot bland andra artisten Lotta Engberg, som skulle upp i Hovrätten, att läggas ner.

En emotsedd dom i Högsta domstolen, HD, ändrar kraftigt villkoren för de myndigheter som bekämpar skattebrott.

– Det är många som kommer att kräva skadestånd och begära resning, säger Börje Leidhammar, advokat och adjungerad professor i skatterätt.

I tisdagens avgörande dom slår HD klart och tydligt fast att en person som har fått betala skattetillägg på grund av felaktiga uppgifter i deklarationen inte får dömas för skattebrott.

Att ett och samma brott prövas i två olika förfaranden - så kallad dubbelbestraffning - är nämligen förbjudet enligt både Europakonventionen och EU:s rättighetsstadga.

Domen innebär att HD byter fot - i två avgöranden 2010 gav domstolen grönt ljus för det svenska systemet. Men, konstaterar HD i domen, sedan dess har rättsläget förändrats. Främst genom ett beslut i EU-domstolen i februari i år.

Mängder av misstänkta och dömda skattefuskare berörs av att praxis nu plötsligt ändras. Skattebrott är den klart vanligaste formen av ekobrott och hundratals personer lagförs årligen.

Även Olle Sundin, rättslig expert på Skatteverket, räknar med att många av dem nu kommer att söka upprättelse genom skadeståndskrav och resningsansökningar.

– Ja, det är min absoluta gissning att många kommer att försöka att på något sätt angripa avgöranden som nu, i efterhand, visar sig felaktiga, säger han.

HD-domen påverkar även pågående skattebrottmål, varav många har vilandeförklarats i väntan på beslutet. Riksåklagare (RÅ) Anders Perklev konstaterar att "i typsituationerna ska åtalet avvisas".

De två män som i medierna kallats Cevianmannen och Nordeamannen hör till dem som nu räknar med att frias. I tingsrätten dömdes männen, av åklagaren utpekade som huvudpersoner i den rekordstora insiderhärvan, för grovt skattebrott till två års fängelse vardera.

– Det här måste innebära att den fällande domen i tingsrätten måste rivas upp, säger Cevianmannens försvarare Leif Gustafson.

Svensk lagstiftning lär ganska snart anpassas till det nya rättsläget. En utredning arbetar sedan tidigare med frågan och ska presentera sina förslag i september i år. Men det här borde ha skett för länge sedan, tycker bland andra RÅ som efterlyst en lagändring i flera år.

– Det hade varit önskvärt att den här förändringen av rättsläget hade skett genom lagstiftning i stället för genom ändrad praxis, säger Anders Perklev.

TT

Dubbelbestraffning

Frågan om dubbelbestraffning avgjordes i plenum, det vill säga samtliga 16 justitieråd i Högsta domstolen (HD) deltog i avgörandet.

Det är mycket sällsynt att mål avgörs på det sättet - det sker endast när ett mål anses vara av särskild vikt för hur lagen ska tolkas. Under perioden 1990-2012 har det bara skett tio gånger.

Att detta blev ett plenimål beror på att HD har fattat beslut i samma fråga tidigare, 2010. Om ett tidigare prejudikat ska tas upp krävs att alla domare är med.

Beslutet i HD var enhälligt.

Källa: Högsta domstolen (TT)

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".