Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Nu har barnmorskorna fått nog

Publicerat torsdag 13 juni 2013 kl 05.19
Barnmorskorna slår larm om risker i förlossningsvården
(1:43 min)
1 av 3
Barnmorskorna har fått nog av underbemanning och platsbrist. – Vetenskap visar att det bästa är om en barnmorska är hos den födande kvinnan under hela den aktiva delen av förlossningen och det kan vi inte idag, säger Marianne Weichselbraun (i mitten av bilden), ordförande i Göteborgs barnmorskesällskap. Tina Hylén Muinos (till vänster), är barnmorska på Östra sjukhuset och Ida Lyckestam Thelin är barnmorska vid Mölndals sjukhus. Foto: Madeleine Blidberg
2 av 3
Susanne Jerdenius är kritisk till att bemanningen på förlossningen inte räckte till när hon skulle föda sitt första barn på Östra sjukhuset i Göteborg. Foto: Madeleine Blidberg/SR P4 Göteborg
3 av 3
Annika Ekdahl Wennerblom och Cecilia Lundberg på Mölndals sjukhus är oroade över personalbrist och en stressig arbetsmiljö. Foto: Hanna Sandgren/Sveriges Radio P4 Göteborg

Barnmorskorna hinner inte med sitt arbete. De kräver nu större resurser för att kunna garantera alla kvinnor den hjälp de behöver för att deras barn ska kunna födas på ett säkert sätt.

– Det finns vetenskap som visar att kvinnor som föder barn mår bra av att ha professionellt stöd av en barnmorska under hela förlossningen. Det kan vi inte ge som det ser ut i dag, säger Marianne Weichselbraun som är ordförande i Göteborgs barnmorskesällskap.

Barnmorskor i storstadsområdena slår larm om stora problem i förlossningsvården. Det jäser bland barnmorskor i Stockholm, Göteborg och Malmö. Under parollen "Nu är det nog" kräver barnmorskor mer resurser till förlossningsvården. I Göteborg är det framför allt bristen på barnmorskor som gör situationen besvärlig.

– Det kan vara så att de blir lämnade ensamma under ganska långa stunder. Och vi vet att det inte är bra, säger Ida Lyckestam Thulin som är barnmorska på Mölndals sjukhus.

– Det präglar också anknytningen till barnet och inför nästa förlossning. Den rädslan bär mammorna med sig. De kan få behöva gå i samtal inför nästa förlossning. Det kräver ju resurser på ett annat sätt, säger Tina Hylén Muinos som är barnmorska på Östra sjukhuset.

De minskande resurserna drabbar både personalen, mammor och barn. Barnmorskor i våra tre storstäder har ingen möjlighet att vara hos de födande kvinnorna under den aktiva delen av förlossningen. De är helt enkelt inte tillräckligt många. Trots att vetenskap visar att om det finns en barnmorska under hela förlossningen så minskar antalet komplikationer och medicinska risker.

I Göteborg visar statistik att antalet akuta kejsarsnitt, stora blödningar och bristningar har ökat under första kvartalet i år. Till exempel fick 313 förstföderskor förra året akut kejsarsnitt i Göteborg. Vårdförbundet och SACO anmälde förra våren barnmorskornas arbetsmiljö vid SU till arbetsmiljöverket.Å Arbetsmiljöverket konstaterar bland annat att antalet patienter i förhållande till antalet personal medför hälsorisker för barnmorskorna.

Sahlgrenska måste vidta en del åtgärder senast i höst.

– Där har vi tillsammans med våra fackliga organisationer initierat ett omfattande förändrings- och utvecklingsarbete som syftar till att hitta möjligheter att förbättra arbetsmiljön. Min bedömning är att vi kommer att se en förändring redan under hösten, säger Henrik Almgren som är verksamhetschef inom kvinnosjukvården på Sahlgrenska universitetssjukhuset, SU.

Madeleine Blidberg
madeleine.blidberg@sverigesradio.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".