Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Göteborgsandan öppnade upp för muthärvan

Uppdaterat torsdag 13 juni 2013 kl 16.00
Publicerat torsdag 13 juni 2013 kl 13.00
Göran Johansson: "Jag är stolt över Göteborgsandan""
(1:59 min)
1 av 3
Poseidon-fontänen på Götaplatsen i Göteborg. Foto: Erik Abel/Scanpix
2 av 3
Göran Johansson. Foto: Johanna Storm/SR P4 Göteborg
3 av 3
Professor Erik Amnå. Foto: Sten Lillieström/Sveriges Radio

Göteborgsandan har förblindat politiker och tjänstemän och lett till en kultur som är tillåtande mot mutor. Den slutsatsen drar granskningskommissionen i en rapport som presenterades i dag. Men före detta kommunalrådet Göran Johansson håller inte med.

Politiker och tjänstemän i Göteborgs stad sitter på dubbla stolar och har alltför ofta bisysslor.

– Den brist på utrymme för civilkurage, för samvete, för ansvar som många har haft. Ett ledarskap kräver också att andra lyder och finner sig i det här. Men det ligger också i Göteborgsandans natur. Det kostar på att vara den som larmar. Larmaren blir tjallare, säger professor Erik Amnå. 

Rapporten som presenteras idag bygger bland annat på intervjuer med tjänstemän på förvaltningar och kommunala bolag. Kostnaden för granskningen har varit ungefär fem miljoner kronor.

För snart tre år sedan avslöjandes muthärvan i Göteborgs stad. Fortfarande återstår flera rättsprocesser i kölvattnet av avslöjandena. Hittills har ett fåtal fällande domar fallit, med straff som böter eller samhällstjänst.

– Ett konkret förslag är att få ordning på registreringen. Dokumentationen av bisysslor, säger Erik Amnå.

Vilken inverkan har det att man sitter på dubbla stolar?

– Man kan inte utesluta att man väger in andra bedömningar. Man tar kanske också hänsyn till den där andra rollen man har, säger Erik Amnå.

Göteborgs starke man Göran Johansson, före detta socialdemokratiskt kommunalråd, ifrågasätter slutsatserna som dras i rapporten.

– Jag är stolt över Göteborgsandan och känner ingen som helst koppling mellan mutor och Göteborgsandan. Det har blivit så, därför att vissa politiker och media har velat göra den kopplingen. Men det har ingenting med verkligheten att göra, säger Göran Johansson.

Sten Lillieström/Västekot/Ekot
vastekot@sverigesradio.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".