Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Ransgård (M) och Helene Odenljung (FP) om granskningsrapporten

Publicerat fredag 14 juni 2013 kl 08.27
Jonas Ransgård (M): "Mycket sammanfaller ju med sådan kritik som vi har framfört tidigare"
(12 min)
1 av 3
Göteborgsanda - mutanda? Foto:Fredrik Persson/Scanpix
2 av 3
Jonas Ransgård (M). Foto: Mattias Bolin / Sveriges Radio
3 av 3
Helene Odenjung. Foto: Per Hanstorp (Pressbild Folkpartiet)

Politiker och tjänstemän sitter på dubbla stolar och den som larmar om oegentligheter ses som en tjallare. Jonas Ransgård (M) menar att den granskningsrapport som presenterades i går pekar på samma brister som oppositionen uppmärksammat tidigare.

Göran Johansson, tidigare socialdemokratisk kommunstyrelseordförande, är stolt över Göteborgsandan och ser ingen som helst koppling mellan mutor och Göteborgsandan medan en annan socialdemokrat, kommunalrådet Dario Espiga sa bland annat att han ser allvarligt på rapporten och att man ska jobba intensivt närmsta åren med etik och moral. Att det behövs på alla nivåer.

– Det är ju väldigt skarp kritik i den här rapporten. Mycket sammanfaller ju med sådan kritik som vi har framfört tidigare. Att beslut fattas på fel ställe och att man inte följer de regelverk som finns. Men jag tror att många är tagna över att den är så pass skarp som den är, säger Jonas Ransgård (M).

Om den så kallade Göteborgsandan säger granskningskommissionens utredare Erik Amnå: "Felet är att den ensidigt prioriterar resultat, det bästa för staden, och samtidigt tonar ned konflikterna och även oppositionen."

– Jag är nöjd över att granskningskommissionen överhuvudtaget kom till stånd. Att kritiken är så skarp är å ena sidan inte så förvånande och å andra sidan är det så tydligt och jag är glad över att de faktiskt pekar ut vissa saker, säger Helene Odenjung (FP). 

Moderaternas Johnny Magnusson var ju kommunstyrelseordförande 1991-1994. Vad är det som säger att mutkulturen inte startade då?

– Jag tror inte att det finns något parti eller någon grupp politiker som tycker att det ska finnas en acceptans för oegentligheter. Men jag tror heller inte att det gynnas av att det är samma majoritet som styr 20 år i sträck. Det blir samma personer på olika positioner och en förväntan på att man ska hålla med, säger Jonas Ransgård (M).

Vad har ni själva sett av mutkulturen?

– När jag kom in i kommunstyrelsen så var jag chockad över "skäll ut"-kulturen. När tjänstemän kom in för att föredra ärenden blev de utskällda av kommunstyrelsens ordförande. Jag kommer från näringslivet och satte stopp för det här. Jag tycker att man ska lyssna på vad personer har att säga. Men det är kanske inte en del av mutkulturen, säger Helene Odenjung (FP).

Mellan sju och åtta procent av de som svarat på kommissionens enkät säger att de själva har blivit erbjudna mutor. Hälften tror att detta bara är toppen på ett isberg. Vad tror ni om det?

– Jag har själv inte blivit erbjuden några mutor. Men man måste ju gå vidare i det och diskutera etik och moral. Man måste ha ett tydligt regelverk, säger Helene Odenjung.

Rapporten kommer ju lägligt för er inför valet. Hur tänker ni om det?
– Jag tänker nog för det första att det är ganska långt fram till valet och jag tror inte att debatten vi har om det här kommer att vara oavbrutet fram till valet, säger Jonas Ransgård (M).

P4 Göteborg

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".