Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Nu är det sommarstängt på Mölndals medicinakut

Publicerat måndag 17 juni 2013 kl 08.44
Lisa Klang, Sahlgrenska: "Det handlar om cirka trettio patienter per dag"
(1:25 min)
Foto: Adam Ihse/Scanpix

Från och med i dag har medicinakuten på Mölndals sjukhus stängt för sommaren. I stället hänvisas patienterna till Östra och Sahlgrenska. En anledning är att sjukhuset inte lyckats lösa sommarbemanningen.

– Medicinakuten på Mölndal är stängd men ortopedakuten är öppen precis som vanligt. Medicinpatienter hänvisas till Sahlgrenskas och Östras akutmottagningar. Det är en väldigt liten del som är medicinpatienter i Mölndal. Ungefär en tredjedel av de som kommer in är medicinpatienter. Det handlar om cirka trettio personer per dag som kommer in med medicinska åkommor till akuten, säger Lisa Klang som är tillförordnad kommunikationschef på Sahlgrenska universitetssjukhuset.

Hur kommer det sig att ni stänger medicinakuten?
– Vi har haft svårt med rekryteringen under sommaren och vi vill att personalen ska kunna ta sin sommarsemester under juni, juli och augusti. Det ställer till det lite grann, säger Lisa Klang.

Akutmottagningarna på Östra och Sahlgrenska har enligt Lisa Klang fått förstärkning för att kunna ta in fler patienter när Mölndals medicinakut stänger.

– Ett sätt att lätta på trycket är att öka direktintagningar. Vissa patientgrupper, till exempel strokepatienter och sköra äldre kan köras med ambulans till vårdavdelningen. Då slipper man omvägen via akuten, säger Lisa Klang.

De patienter som ändå söker sig till Mölndals akutmottagning kommer att tas om hand på olika sätt beroende på vad de har för behov.

– Är du väldigt sjuk eller livshotande skadad kommer du att få den hjälp du behöver. Det finns resurser kvar på Mölndals akutmottagning. Är du lindrigt skadad får du åka till Sahlgrenskas eller Östras akutmottagning, säger Lisa Klang.

Akuten på Mölndal håller stängt fram till den 25 augusti.

Västekot
vastekot@sverigesradio.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".