Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Unga göteborgare tar värvning i Syrien

Publicerat måndag 17 juni 2013 kl 11.14
Ali Saidoun, ungdomsrådet: "Vi måste ta detta på väldigt, väldigt stort allvar"
(1:49 min)
En av Syriska röda halvmånens ambulanser som skjutits sönder. Foto: Ibrahim Malla/Röda halvmånen (Scanpix)

En organiserad värvning av unga svenska män till kriget i Syrien pågår i Göteborg. Ett tiotal svenskar som anslutit sig till al-Qaida-lojala rebellgrupper har kartlagts. Ali Saidoun som arbetar med ungdomsrådet i Angered vädjar nu till samhället att ta frågan på allvar.

– Tyvärr är det några ungdomar som åkt ner till Syrien och dött därnere. Och de kommer inte ens från Syrien, de flesta av dem. Jag tror att vi måste ta detta på väldigt, väldigt stort allvar, säger Ali Saidoun som arbetar för Göteborgs stad med Ungdomsrådet i Angered.

"Mina älskade bröder och dyrbara systrar, lyssna på detta meddelande: Packa din väska och kom till Syrien! Vi vill vänta på dig, vår älskade broder."

Det började i höstas. En värvningsvideo, där svenska ungdomar som stred i Syrien uppmanade fler att komma ner och göra Jihad. Och det som från början var en handfull svenska ungdomar som stred med rebellerna i Syrien har nu blivit många fler.

Enligt Säpo har minst 30 människor från Sverige åkt för att strida för al-Qaida-inspirerade grupper i Syrien.

Vi har spårat ett tiotal människor som åkt ner till Syrien för att kriga på rebellsidan. Det pågår en organiserad värvning i Göteborg, det bekräftas av bland andra den lokala polisen och fältassistenterna.

Av det tiotal personer som vi kartlagt är en kvinna, övriga män. Alla är mellan 18 och 35 år gamla. En tränade kampsporten MMA, en annan var bra på boxning, en annan kille spelade fotboll i ett lag i Gamlestan och ytterligare en i ett lag i Angered.

Vad får en kille som du att ta ett så drastiskt steg?

– Att åka upp till Syrien. Jag vet senaste tiden innan han åkte så blev han väldigt religiös. Började gå till moskéer, började be varje dag. Sen utvecklas det på det sättet. Det blir mer och mer, man får fler alternativ, där ngnstans måste han ha fått kontakt med ngn som har gett honom det förslaget att man kan åka upp där och göra det här, säger Milad som var Bilals lagkompis.

Värvning pågår på flera plan. Dels via sociala medier, filmer på Youtube och Facebook-sidor med uppmaningar om Jihad. Dels via olika personer i Sverige som förmedlar kontakten mellan svenska ungdomar och rebellgrupper.

De som redan åkt iväg deltar också i värvningen. Bilal, som vi kallar den jihadist vi intervjuat som just nu är i Syrien, berättade när vi fick tag på honom hur han satt framför Skype av en helt annan anledning:

Du loggade in på Skype för att prata med din vän och förklara för honom att han behöver komma till Syrien?

– Nu, jag gick in i Skype för att prata med en vän, jag ska tvinga honom att komma hit. Tvinga honom, förstår du. Och vi ska tvinga dem alla att komma hit, säger Bilal.

Ungdomsledaren Ali Soudan möter många ungdomar som talar om att åka till kriget. Han försöker övertala dem att låta bli.

– Jag brukar alltid försöka övertala att stanna kvar här och hjälpa till här på ett annat sätt. Men det finns vissa killar som känner att dom vill ta det ett steg längre. Har vi egentligen lyckats med att få ungdomar känna sig involverade i vårt samhälle? Så det är ett misslyckande också för oss, säger Ali Soudan.

Carolina Jemsby och Kajsa Norell

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".