Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Breddning av Hjuviksvägen ifrågasätts

Publicerat tisdag 18 juni 2013 kl 07.00
Jonas Ransgård (M): "De föreslagna åtgärderna kommer inte lösa problemen"
(1:26 min)
Just detta asfalteringsarbete föreställer en annan vägsträcka. Foto: Mikael Fritzon/Scanpix

Samrådsunderlaget för en planerad breddning av Hjuviksvägen, väg 155 mellan Hjuviks bryggväg och Gossbydal på Hisingen, har nu godkänts av Göteborgs kommunstyrelse.

Breddningen med bussfiler är en del av det västsvenska paketet och ska öka framkomligheten till och från Öckerö. Men satsningen har lett till protester.

Det är bosatta vid vägen som protesterat och planerna ifrågasätts även av den borgerliga oppositionen.
– Vi efterlyser mer långsiktigt hållbara lösningar för transporter till och från Öckerö kommun, säger moderaten Jonas Ransgård. Med de prognoser som finns nu kommer de här föreslagna åtgärderna inte att lösa problemen på tio års sikt, utan därefter måste något annat göras.

Ledande socialdemokrater tyckte efter invändningarna i kommunstyrelsen att moderaterna tätt inpå debatten om en folkomröstning om trängselskatt svajar igen om det västsvenska paketet. Men det tycker inte Jonas Ransgård:

– Nä, vi har ett avtal, i det ingår Göteborgs stad tillsammans med fyra andra parter, och det avtalet gäller om inte parterna är överens om något annat, säger han.

Med liknande ord har Jonas Ransgård försvarat trängselskatten. Och han säger att diskussionen om Hjuviksvägen inte är konstigare än att andra diskuterar delar i det västsvenska paketet:

– Marieholmstunneln är ju en sådan del där stora delar av Miljöpartiet och Vänsterpartiet aktivt demonstrerar mot tunneln, men ändå röstar för den i fullmäktige därför att den ingår i avtalet.

Jonas Ransgård påpekar också att socialdemokraterna skrivit under på att breddningen av Hjuviksvägen inte räcker på sikt.

Men socialdemokraten Anna Johansson har klart och tydligt deklarerat här i P4 Göteborg att styrande politiker inte tänker ta bort den här delen eller något annat i det västsvenska paketet. Om det behövs andra lösningar senare får man återkomma till det. Det gäller också oppositionens önskemål om en nordligare sträckning av 155:an med bro till Öckerö.

Samrådet om Hjuviksvägen ska ske i början av hösten.

Roger Blomqvist
roger.blomqvist@sverigesradio.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".