Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Förhandling om bergtäkt i Arendal

Publicerat onsdag 19 juni 2013 kl 17.13
"Det handlar om vilka som ska ha företräde"
(1:44 min)
Tord Hemming och Lennart Ericson vill ha kvar Arendalsberget. Foto: Roger Blomqvist / P4 Göteborg

Under onsdagen var det förhandling i Mark- och miljödomstolen om en planerad bergtäkt i Arendal. Två hyresgäster intill täkten har överklagat grus- och betongföretaget Swerocks tillstånd från länsstyrelsen att bryta 750 000 ton berg om året i nästan 20 år.

Men en av hyresgästerna, Tord Hemming, misstänker att hans oro för sprängningar nära raffinaderier och gasledningar väger lätt.

- Utgången känns lite oviss. Och det betyder inte att jag misstror Mark- och Miljödomstolen, men här finns tunga intressen från sökanden Swerock, mot två amatörer.

Tord Hemming har länge hyrt ett fritidshus på Ardalsberget nära den planerade bergtäkten. En annan närboende, Lennart Ericson, som också överklagat, trodde ändå under förhandlingarna att det finns hopp. Kommunens fördjupade översiktsplan från 2006, som fortfarande gäller, säger att området ska skyddas, även om det finns senare och mer översiktliga planer som säger annat.

- Det handlar om vilken som har företräde. Den generella, 2009, hänvisar till den fördjupade översiktsplanen och i den är alla grönområden skyddsområden. Det har med raffen att göra och här är ju mycket farligare verksamheter nu, säger Lennart Ericson.

Kommunen överklagade också täkten, men kommunstyrelsen backade när Swerock hotade med skadestånd, eftersom kommunen tidigare lovat överlåta marken i en markanvisning.

Företrädare för kommunen följde dagens förhandlingar, som till stor del handlade om säkerhet vid sprängningar och transporter i ett område med viktiga el- och gasledningar, gascisterner och vibrationskänsliga raffinaderier.

En företrädare för ett raffinaderi sa till P4 Göteborg att han inte var nöjd med informationen hittills. Ett annat frågetecken är hur noga länsstyrelsen beaktade säkerheten kring farliga, Seveso-klassade verksamheter, när tillståndet gavs. 

- Alla länsstyrelsens enheter var representerade, även Enheten för säkerhet och beredskap, utan att det var utrett i detalj där då, säger handläggaren på länsstyrelsen, länsmiljöingenjör P-O Martinsson.

FOTNOT
Swerocks företrädare på plats ville inte kommentera förhandlingarna i P4 Göteborg.

Roger Blomqvist

roger.blomqvist@sverigesradio.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".