Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Respektlöshet mot chef räcker ej för avsked

Uppdaterat torsdag 20 juni 2013 kl 14.57
Publicerat torsdag 20 juni 2013 kl 10.35
Martin Wästfelt Unionen: "glädjande besked"
(1:33 min)
Kullagertillverkaren SKF kommer dra ner på sin produktion på grund av minskad efterfrågan. Foto: Erik G Svensson/SCANPIX

Det räcker inte med att vara otrevlig och aggressiv mot sin chef för att bli avskedad. Det slår arbetsdomstolen fast i ett fall som gäller en avskedad tjänsteman vid SKF. Avskedet har nu ogiltigförklarats av Arbetsdomstolen.

– Det är ett för oss, och för individen, glädjande besked som Arbetsdomstolen gav. Det säger Martin Wästfelt som är chefsjurist på mannens fackförening Unionen.

Mannen som det handlar om är i 50-årsåldern och hade arbetat på SKF i 37 år när han avskedades i november 2011. SKF menar att mannen hotat och varit respektlös mot sin nya chef. Bland annat ska han ha sagt till chefen att "du är inte min mamma" och kallat henne för "jävla polis".

Martin Wästfelt på Unionen konstaterar att arbetsgivaren inte kunnat bevisa sina påståenden om mannen, och nu har två alternativ:

Nu är det upp till arbetsgivaren att hantera den situationen följa domen och ta tillbaka den anställde, alternativt utge ett på förhand bestämt skadestånd.

Har ni på Unionen en synpunkt på vilket arbetsgivaren borde välja?

– Ja, det tyckerju vi att en arbetsgivare ska följa huvudlinjen och det är att återta en person som har ifrågasatt och vunnit en sån här process.

Gösta Andersson är kommunikationschef på SKF, och vill i nuläget inte säga hur SKF nu kommer att agera.

– Vi får sätta oss ner och fundera hur vi ska hantera det här, det vi gjort nu är att vi har tagit emot domen och vi kommer analysera den . Vi menar att det inte är ett acceptabelt förhållningssätt av en medarbetare på en arbetsplats att hota chefen utan vi vill att man ska känna sig trygg och säker.

Helena Sällström

Reporter

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".