Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Längre skoldag för nyanlända barn

Publicerat tisdag 25 juni 2013 kl 05.23
Matteundervisning för nyanlända somaliska ungdomar i Hammarkullen. Foto: Lasse Nilsson/Sveriges Radio.

Nyanlända grundskolebarn får längre skoldag nästa läsår i Göteborg. För uppemot 600 nyanlända elever blir det två timmars längre skoldag med extra undervisning i svenska.

– Jag tycker om det, säger Trik från Somalia, som läser svenska för invandrare. Hon har fyra barn som kommer till Göteborg i höst och den statliga satsning som planeras med en utökad skoldag är bra, tycker hon. Med ett leende säger hon att hon hoppas på läxor varje dag för barnen, som är mellan 6 och 9 år gamla.

Men allra först kommer barnen att få introduktion och undervisning på somaliska. Först efter det kan det bli två timmars förlängd skoldag med extraundervisning i svenska.

I den planerade satsningen deltar nio av Göteborgs tio stadsdelar och den kommer att betyda mycket, tror Jan Mellgren på Center för Skolutveckling, som håller i kommunens ansökan.

– Jag tror att satsningen kommer att höja resultaten. Det är ju ett önskemål från både Göteborgs stads politiker och regeringen att vi får bättre fart på de nyanländas utveckling i skolan.

Men Jan Mellgren ser också problem. Ett är bristen på lärare i svenska som andraspråk, ett annat att det kostar på med längre skoldag för barnen.

– Det är inte bara skolan man ska gå i. Man ska också ta del av samhället, föreningslivet. Man ska ta del av kulturen, musiken. Man ska kunna vara ute med kamrater och leka och ha kul också.

Till nyanlända skolbarn räknas de som anlänt de senaste fyra åren och långt ifrån alla får förlängd skoldag. Satsningen i Göteborg gäller bara runt 600 av dem.

– Så kommer det nog att bli, tyvärr, säger Jan Mellgren.

Det låter som ett A- och B-lag?

– Man kan uttrycka det så eller också kan man säga att vi startar ett arbete där hela Göteborg är ett enda stort A-lag om några år, replikerar Jan Mellgren.

För Kasim Khalil som kommer från Syrien och läser SFI låter satsningen bra.

– Två timmar om dagen är bra för att lära sig svenska bättre. Tyvärr har jag inte barn, skrattar han.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".