Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Sista Volvon från Uddevalla-fabriken

Publicerat tisdag 25 juni 2013 kl 13.30
"Turerna har varit många"
(1:46 min)
1 av 8
Den nya monteringsavdelningen i utbildningsverkstaden, den s.k Kvarten, 1987. Bild: Bohusläns Museums Förlag
2 av 8
Sista C70:n rullar ut från Volvo Car Center. Bild: Victor Jensen/P4 Väst Sveriges Radio
3 av 8
Anställda på Pininfarina väntar på att sista Volvon ska rulla ut. Foto:Victor Jensen/P4Väst
4 av 8
Pininfarina i Uddevalla. Foto: P4 Väst.
5 av 8
Linan på Pininfarina. Arkivfoto: Adam Ihse/Scanpix
6 av 8
Foto: Birgitta Andersson/P4 Väst
7 av 8
Uddevallas bilfabrik 1989. Bild: Bohusläns Museums förlag
8 av 8
Sista Volvobilarna rullar ut från Volvo Car Center i Uddevalla. Bild: Victor Jensen/P4 Väst Sveriges Radio

I dag stängs Volvo Personvagnars fabrik i Uddevalla och den sista bilen rullar av linan. Därmed går en lång epok i graven.

Allt startade på en presskonferens för 28 år sedan, 1985, när dåvarande Volvochefen Pehr-G Gyllenhammar presenterade besked att Volvo Personvagnar skulle bygga en bilfabrik i Uddevalla.

– Vi menar att Uddevalla är en ort där det är angeläget att det blir lösningar som ger sysselsättning och jobb och vi menar framför allt att Uddevalla är en bra lokaliseringsort för en Volvoverksamhet av den här storleken, sade Gyllenhammar på en presskonferens i Göteborg. 

Beslutet kom samma dag som regeringen lade fram det så kallade Uddevallapaketet. Det kom efter varvets nedläggning.

– Det här är större och mer koncentrerade insatser än vad vi har gjort i någon regionen tidigare. Det omsluter minst en miljard kronor, sade dåvarande industriministern Thage G Peterson.

I maj året efter, 1986, byggdes den första bilen i fabriken, en vit Volvo 740 med röd klädsel. Bilen fick namnet "försten".

Men det har inte bara varit glada miner efter starten. Turerna har varit många kring fabriken. 1992 beslutade Volvo PV att fabriken skulle läggas ner under våren 1993. Men två år senare kom produktionen igång igen. Det efter att Volvo och företaget TWR bildat ett bolag, namnet blev senare AutoNova.

1999 köpte Volvo PV tillbaka hela fabriken och 2003 fick fabriken namnet Pininfarina sedan det italienska företaget och Volvo undertecknat ett sammarbetsavtal.

– För att ta fram nästa generation Volvo cabrioletbilar, sade Volvos presschef Krister Gustafsson till P4 Väst.

Men Volvo PV avslutade för två år sedan samarbetet med Pininfarina och den tredje oktober 2011 kom chockbesked för Uddevalla kommun att fabriken läggs ner.

– Tyvärr finns det inte utrymme för den här fabriken som producerar för lite bilar, sade Volvos personaldirektör Björn Sällström till P4 Väst efter nedläggningsbeskedet.

I dag stänger alltså fabriken och vid tio-tiden rullade den sista C70:n att rulla av linan. Dels är det den sista kundbilen som ska levereras till USA och dels den sista bilen som ska till Volvos museum.

Efter ungefär 235 000 tillverkade bilar, varav cirka 89 000 är av C70-modellen, tystnar fabriken för en sista gång.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".