Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Matkedja börjar sälja vin

Publicerat onsdag 26 juni 2013 kl 08.52
Vinflaskor. Foto: Gurinder Osan/Scanpix

City Gross kommer att börja erbjuda möjligheten att beställa vin för den som köper matkedjans färdigpackade matkassar via internet. Kedjan gör det via ett samarbete med ett danskt företag.

– Vi vet att många av våra kunder vill kunna kombinera mat och kvalitetsvin. Och dessutom så märker vi att det finns allt fler som ser det positiva med att beställa vin via nätet, säger Carola Grahn, ansvarig för mat och vin på City Gross.

Systembolagets vd Magdalena Gerger anser att konkurrensen är problematisk och "långt över gränsen". Hon vill nu se en tydligare lagstiftning.

– Systembolaget kommer att lyfta det här med regeringen, säger hon till Expressen.

Ett beslut i EG-domstolen 2007 har gjort det möjligt för konsumenter att privatimportera vin från andra EU-länder trots det alkoholmonopol som vi har i Sverige. Beslutet gjorde det även möjligt för utlandsbaserade företag att hjälpa svenskar att importera vin utan inblandning från Systembolaget.

Detta under förutsättning att man följer de försäljningsregler som gäller för Systembolaget med ålderskontroll vid köp- och leveranstillfälle.

Domstolen ansåg att det svenska importförbudet av alkohol inte var förenligt med EU:s regler om fri rörlighet för varor. Den har kommit att kallas Rosengrensdomen, efter privatpersonen Klas Rosengren, som drev ärendet till EG-domstolen.

I vilken grad domen får tillämpas för försäljning av alkohol via direktimport råder det delade meningar om.

Enligt Carola Grahn har upplägget granskats av företagets jurister.

– Vi följer de regler och föreskrifter som finns kring det här.

Det är enbart kunder som prenumererar på City Gross matkassar som kan beställa vinet, som både kan levereras hem och avhämtas av kunden.

Sedan november 2012 erbjuder även Systembolaget hemleverans av alkohol. Just nu pågår ett försök i tio orter i landet.

– Systembolagets roll bygger på att vi tar ansvar för det vi säljer och för att motverka alkoholens negativa effekter. Vi har också ansvar för att ge god service. Därför ser vi fram emot att vi nu kan inleda ett begränsat försök med hemleverans, sade Systembolagets VD Magdalena Gerger när försöket inleddes.

Ekot/TT

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".