Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Politisk oenighet om Valhallabadets framtid

Publicerat tisdag 2 juli 2013 kl 05.41
Mats Arnsmar (S): "Vill vi ha stora arrangemang så måste vi göra något åt situationen"
(1:42 min)
Många vurmar för mosaikväggen på Valhalla. Foto: Helena Sällström/Sveriges Radio

Politikerna i byggnadsnämnden har fortfarande olika åsikter om huruvida Göteborgs nya inomhusarena ska ligga på Valhallabadets tomt eller inte.

– Det finns ju en miljöaspekt på gamla badhus, det är ju så att klorvattnet fräter på hela byggnadsmiljön. Därför finns det en miljövinst i att bygga ett nytt Valhallabad, säger Tina Wallenius (MP) i byggnadsnämnden.

Tina Wallenius säger också: först ett nytt Valhallabad, sen kan man bygga ny inomhusarena.

Kjell Björkqvist (FP) tror på "Allt under ett tak"-idén, men han vill spara det gamla Valhallabadet.

– Om det ska byggas en stor inomhusarena i området så ser jag helst att man först river Scandinavium och sen bygger den nya arenan på den tomten.

Johan Zandin i vänstern tycker inte att det är viktigt om arenan byggs ihop med Svenska mässan. Så badet får bli kvar. Men visst behövs en ny arena, säger han.

– Vi ser inga som helst problem med att bygga en ny inomhusarena, den kan absolut behövas.

Många arrangemang har gått Göteborg förbi därför att Scandinavium är för gammalt. Moderaternas Axel Josefsson säger att det är mycket viktigt att Göteborg kan fortsätta att vara en stor evenemangsstad som tidigare. Han tycker att Scandinavium har tjänat ut. Han säger också att det säkert går att spara en del av arkitekturen, till exempel mosaikväggen, när ett nytt Valhallabad byggs.

Byggnadsnämndens socialdemokratiske ordförande Mats Arnsmar är anhängare av att den nya arenan byggs ihop med Svenska mässan och hotellen på Örgrytevägen.

Så det får bli ett nytt Valhallabad på ett annat ställe. "Allt under ett tak"-konceptet ger de riktigt stora evenemangen, menar socialdemokraterna.

– Det första vi ska bestämma är vilka arrangemang vi vill ha i framtiden. Vill vi ha stora arrangemang så måste vi göra något åt situationen.

Tom Heyman (Vägvalet) har tidigare sagt att han inte vill att något nytt byggs. Vare sig ny arena eller nytt Valhallabad. Han menar att Göteborgs ekonomi är för dålig.

Tommy Johansson
tommy.x.johansson@sverigesradio.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".