Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Kortare operationsköer med nya arbetssätt

Publicerat tisdag 2 juli 2013 kl 16.29
Johan Snygg, verksamhetschef Sahlgrenska: "Vi har inom vissa specialiteter för långa väntetider"
(1:40 min)
Johan Snygg, verksamhetschef för anesti,operation och intensivvård vid Sahlgrenska universitetssjukhuset i Göteborg. Foto: Hanna Sandgren SR P4 Göteborg

Ett forskningsprojekt på Chalmers har fått ner köerna på kirurgkliniken i Skövde. Det här har gjort att kön har minskat från i genomsnitt 120 dagar till 30.

Anders Plantin, kirurg på Skaraborgs sjukhus och doktorand på Chalmers, har lett arbetet. Han säger att det är viktigt att ledningen lyssnar på medarbetarna istället för att komma med en färdig lösning uppifrån.

– Allas delaktighet, en sekreterares röst är lika viktig när man jobbar med förbättringsarbete som en senior överläkares. Det är ju bara de som jobbar i det som vet hur det ser ut, säger Anders Plantin.

I Skövde delades samtliga 200 medarbetare på kirurgkliniken in i grupper och fick identifiera de problem man såg i det dagliga arbetet. Störst problem var att matcha behov med resurser i form av personal och lokaler. Bland annat varierade läkarnas närvaro.

– Det kunde vara rätt få i tjänst ibland och rätt många emellanåt. Ibland hade man rätt många operationssköterskor i tjänst men inga doktorer som kunde operera.

Anders Plantin är övertygad om att metoden kan spridas till andra sjukhus i landet, om man anpassar den till lokala förutsättningar. Johan Snygg är verksamhetschef för anesti/operation och intensivvård på Sahlgrenska universitetssjukhuset i Göteborg.

– Jag är imponerad över målmedvetenheten, tiden och sättet att involvera samtliga medarbetare. Där har inte vi kommit lika långt totalt sett, säger Johan Snygg.

Han menar dock att man på Sahlgrenska delvis arbetar som i Skövde, men med en större verksamhet och 14 opererande specialiteter ser det lite annorlunda ut.

– Vi har fokuserat på att mäta antalet operationer och tiden som operationerna tar, säger Johan Snygg.

Snabbare operationer, definierade starttider, parallella processer och snabba byten i operationssalarna är några delar som man jobbar med för att kunna utföra fler operationer och korta köerna.

– Vi har ett behov som vi inte riktigt matchar och vi har inom vissa specialiteter för långa väntetider, medan vi för andra specialiteter ligger i balans, säger Johan Snygg.

Hanna Sandgren
hanna.sandgren@sverigesradio.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".