Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Sahlgrenska: Ambulanssjukvården är i ett bra läge

Publicerat onsdag 3 juli 2013 kl 14.41
Anna-Karin Juwel-Egeland, Sahlgrenska: "Det som vi har att följa är att vi klarar insatstiden för de kritiskt sjuka"
(2:03 min)
Det privata företaget Falck körde ambulanserna fram till i höstas när verksamheten gick tillbaka till sjukhuset. Foto: Bertil Ericson/Scanpix.

Personalbristen på Sahlgrenska gör att ambulanser står still, vilket möter kritik från borgerligt håll. Men det är ett politiskt spel, menar ansvariga inom Sahlgrenska och pekar på att läget inför hösten ser bättre ut än på länge.

– Vi har gjort ett stort och framgångsrikt rekryteringsarbete och vårt läge i höst ser klart mycket bättre ut, säger Anna-Karin Juwel-Egeland som är verksamhetschef för ambulansverksamheten på Sahlgrenska.

Det privata företaget Falck körde ambulanserna fram till i höstas när verksamheten gick tillbaka till sjukhuset. Ett beslut Johnny Bröndt (M), vice ordförande i styrelsen, var kritisk till. Nu är han skeptisk till sjukhusledningens uppgifter om att det ser bra ut inför hösten.

– Det är nog deras förhoppning ja, men vi har inte sett det ännu och om vi tittar hur det varit under våren så har de ju inte klarat att ha den kvalitén som varit tidigare, säger Johnny Bröndt.

Anna-Karin Juwel-Egeland menar att man följer riktlinjerna.

– Det som vi har att följa är att vi klarar insatstiden för de kritiskt sjuka. Och det gör vi, det har inte varit någon skillnad, vi klarar de måltalen som regionen satt upp för oss.

Så vad handlar det här utspelet från de borgerliga partierna om?

– Det kanske handlar om maktspel det fanns ju olika åsikter om huruvida skulle ta över det i egen regi eller inte, säger Anna-Karin Juwel-Egeland.

– Jag hade gärna sluppit att plocka de politiska poängen. Om vi hade haft en fungerande ambulansverksamhet, säger Johnny Bröndt.

Peter Rainé, ombud för Vårdförbundet, ger moderaterna rätt i att när ambulanserna drevs i privat regi kunde regionen enligt avtalet kräva att alla ambulanser skulle köras.

– Men vi vet att arbetsgivaren inte vill ställa ambulansen men det gör dem, men det kunde de inte göra på Falks tid, då fick de böter, säger Peter Rainé.

Så betyder det att ni önskar att ambulansen körs i privat regi igen?

– Nej det menar vi inte. Vi menar ju bara att vi måste få förutsättningar att göra ett bra jobb. Och då menar vi på vårdförbundet att får vi bra arbetsmiljö och bra lön så kan vi locka folk utan problem, säger Peter Rainé.

Erica Hedin
erica.hedin@sverigesradio.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".