Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Göteborg först med plan mot självmord

Uppdaterat torsdag 4 juli 2013 kl 11.50
Publicerat torsdag 4 juli 2013 kl 05.19
Folkhälsosamordnare Marianne Bernhardtz: "Förhindrar man ett försök gör de allra flesta inte något nytt försök"
(1:30 min)
1 av 2
Självmord är inte bara är en fråga för sjukvården, utan också för skolan, socialtjänsten och äldrevården. Arkivbild: Simon Paulin/Scanpix
2 av 2
Elsmarie Törnberg på suicidprevention Väst välkomnar planerna på en bredare samarbete för att förebygga.

Som en av landets första kommuner tar Göteborg nu fram en plan för att förebygga självmord.

De senaste åren har varje år i genomsnitt ett femtiotal göteborgare tagit sitt liv. Det är mer än fem gånger så många som dödas i trafiken och mörkertalet kan vara stort.

Självmorden har visserligen minskat ända sedan 1980-talet, men det gäller inte ungdomar.

– Bland annat i samband med mobbning och utsatthet är barn en stor riskgrupp, säger kommunens folkhälsosamordnare Marianne Bernhardtz.

Hon hoppas på en nollvision i en suicidplan som ska vara klar före årsskiftet. Upprinnelsen är en folkpartimotion och planen manglas nu i en remiss i kommunen.

Kommunledningen menar att självmord inte bara är en fråga för sjukvården, utan också för skolan, socialtjänsten och äldrevården. Det handlar om att möta barn och vuxna på rätt sätt i krissituationer, i vetskap om att ett självmordsbeslut för det mesta bara varar en kort stund.

– Faktiskt kan det ofta handla om bara några minuter. Förhindrar man ett försök gör de allra flesta inte något nytt försök, säger Marianne Bernhardtz.

I suicidplanen föreslås stöd till frivilligorganisationer och anhörigföreningar, som ofta är bra på att utbilda.

Det handlar också om händelseanalyser av Lex Maria-anmälningar för att se var omgivningen kan ha brustit. Och så ska kommunen systematiskt säkra broar och höga byggnader.

– Nu är det aktuellt att bygga en Hisingsbro. Där är det naturligtvis viktigt att det inte finns möjligheter att hoppa, säger Marianne Bernhardtz. Och hon har visionen att ingen i Göteborg ska behöva ta sitt liv.

– Vi ser det som en möjlighet. Vi vill sätta en nollvision, eftersom allting annat ju känns fel, säger Göteborgs stads samordnare i folkhälsofrågor.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".