Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Bättre järnvägsförbindelser kan ge starkare arbetsmarknad

Publicerat fredag 5 juli 2013 kl 13.06
Birgitta Losman (MP): "Med en bättre järnvägsförbindelse kan folk resa snabbt och hållbart mellan städerna"
(1:31 min)
I en ny rapport från Köpenhamns universitet har man tittat på vilken betydelse bättre järnvägsförbindelse mellan Oslo-Göteborg-Malmö och Köpenhamn skulle kunna ha för de olika städerna. Foto: Fredrik Sandberg/Scanpix

En ny rapport som kartlägger arbetsmöjligheter och arbetsplatspotential kopplat till kortade restider i korridoren Oslo-Göteborg-Köpenhamn visar en exploderande marknad och tillväxtmöjlighet. Och då främst för Göteborgsområdet.

– Rapporten visar vilka otroliga möjligheter det finns, det bor ungefär åtta miljoner människor i det här områdena. Det finns stora möjligheter att tillsammans jobba med forskning och utveckling, och med en bättre järnvägsförbindelse kan folk resa snabbt och hållbart mellan städerna, säger Birgitta Losman som är miljöpartistiskt regionråd i Västra Götaland.

I dag presenteras en rapport gjord vid Köpenhamns universitet som tittat på vilken betydelse bättre järnvägsförbindelse mellan Oslo-Göteborg-Malmö och Köpenhamn skulle innebära för de olika städerna. Enligt den skulle en ny järnväg ge samtliga områden kraftigt förbättrad arbetsmarknad och tillväxt, men framför allt är det Göteborg och Västra Götalandsregionen som skulle bli vinnare.

Störst resultat skulle höghastighetståg ge, men i en annan nyligen publicerad studie så kan även små justeringar räcka för att få ned restiden mellan Oslo och Köpenhamn från nio timmar till fyra timmar. Det handlar om att komplettera med dubbelspår på vissa ställen, och börja planera infrastrukturen gemensamt i alla tre länderna.

Enligt Birgitta Losman har infrastrukturminister Catharina Elmsäter-Svärd på senare tid inlett ett närmre samarbete med Norge och Danmark.

– När jag träffade henne senast så har de tagit till sig det, de har haft en träff med de nordiska ministrarna och man har pratat lite grann om gemensam planering, så det finns hopp där.

Jesper Ingevaldsson
jesper.ingevaldsson@sverigesradio.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".