Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Alger kan bli mat och energi på Skaftö

Publicerat måndag 8 juli 2013 kl 06.15
"Jag blev glatt överraskad"
(6:07 min)
1 av 2
Fredrik Gröndahl, forskare på Sven Lovéncentret står i ett laboratorium, framför en rad med akvarier. Foto:Cecilia Bergil/P4Väst Sveriges Radio
2 av 2
Sven Lovéncentret i Fiskebäckskil. Foto:Cecilia Bergil P4 Väst Sveriges Radio

Ett forskningsprojekt om hur alger kan odlas och användas har fått hela 31 miljoner i bidrag. Projektet leds av forskaren Fredrik Gröndahl från Sven Lovéncentret i Fiskebäckskil, och handlar bland annat om hur man kan få ut både mat, medicin och energi ur alger som odlas i havet.

– Jag blev väldigt förvånad, eller snarare glatt överraskad, säger Fredrik Gröndahl.

31 miljoner - det är nästan som att vinna högsta vinsten för en forskare i marinbiologi- eller snarare industriell ekologi på KTH, som är Fredrik Gröndahls egentliga tillhörighet.

Det är det statliga vetenskapsrådet Formas som delat ut 25 miljoner, Regioner, kommuner och enskilda livsmedelsföretag bidrar med resten.

– Algerna som vi odlar ska vi sen stoppa in i ett bioraffinaderi, där vi kan utvinna mat eller mattillsatser. Det kan vara djurfoder, vi ska titta på värdefulla kemikalier, och annat sådant material som man kan få fram, säger Fredrik Gröndahl.

Men inte nog med det, den algmassa som blir kvar, den kan användas som biomassa för att producera energi. Och restprodukten, den kan bli näring till odlade växter. Och det är viktigt för miljön att algerna odlas vid kusten.

– Hela poängen är då att odlingen ska vara i havet, så att algerna också plockar upp närsalter. Detta för att de inte ska bidra till övergödningen, utan kanske förbättrar miljön lokalt när man tar upp dem.Projektet ingår i en ny internationell tillväxtgren som kallas för blå tillväxt, där man utvecklar nya näringar i havet och vid kusterna.

Så man kan tänka sig att det poppar upp bioraffinaderier här längs västkusten?

– Ja, algbioraffinaderier. Där man istället för olja använder en algbiomassa. Och det är ju lite spännande, för olja var ju en gång alger, eller mikroalger. Och nu kan vi göra det här med odlade alger istället.

P4 Väst

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".