Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Fler organdonatorer behövs i Sverige

Publicerat tisdag 9 juli 2013 kl 06.41
"Det som saknas är en bättre sjukvårdsorganisation"
(1:43 min)
Foto:Leif R Jansson/ Scanpix.

Antalet avlidna som donerar sina organ har legat på ungefär samma nivå de senaste fem åren i Sverige. Samtidigt blir väntelistan för att få ett organ allt längre. Det visar en ny rapport från Socialstyrelsen.

 Lars Mjörnstedt, som är överläkare och kirurg på Transplantationscentrum på Sahlgrenska sjukhuset i Göteborg, har en teori om hur man skulle kunna öka antalet donatorer.

– Det som saknas, enligt min personliga åsikt, är en bättre sjukvårdsorganisation. Man kan ju faktiskt titta på de länder som har lyckats och försöka tillämpa deras metoder och åtminstone testa om de skulle fungera även i Sverige, säger Lars Mjörnstedt.

Ett av de länder som Lars Mjörnstedt pratar om är Spanien. Där kan donationsfrekvensen vara upp till tre gånger så hög som i Sverige. Donationsfrekvens är ett sätt att mäta hur bra ett land är på att donera organ och det gör man genom att se hur många donatorer det finns per miljon invånare. I Sverige har siffran legat på högst femton per miljon invånare de senaste åren, enligt Lars Mjörnstedt. I Spanien kan siffran däremot röra sig upp emot en trettio till fyrtio donatorer per miljon invånare.

I Sverige vilar donationsverksamheten helt på intensivvårdsavdelningarna och deras personal. I Spanien däremot, har man personal som endast sysslar med donationspatienter. Men man kan inte åka till Spanien om man behöver en ny njure.

– Nej, det kan man inte göra. Varje land får sköta sig själva, säger överläkare Lars Mjörnstedt.

Peter Carstedt fick en ny njure för tre år sedan. Nu jobbar han för organisationen MOD - mer organdonation.

MOD jobbar för att alla som står på väntelista idag i Sverige ska få en transplantation. Man jobbar bland annat med sociala medier för att nå nya grupper i samhället och man är ute och föreläser på skolor.

– Det är väldigt frustrerande att situationen i Sverige inte har blivit bättre de senaste fem åren. Vi har drygt 800 som står på en väntelista idag och folk dör i väntan på organ.

Peter Carstedt tror att man måste lyfta fram att man kan rädda liv för att öka donationerna i landet.

– Jag fick en njure före tre år sedan och jag lever ett helt fantastiskt liv idag, säger Peter Carstedt.

                                                                                            Elina Haimi

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".