Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Utplanterade yngel ska rädda hotad ålstam

Publicerat torsdag 11 juli 2013 kl 15.28
Niclas Åberg, projektledare 8-fjordar: Hoppas vi kan fiska ål på Västkusten i framtiden
(1:32 min)
40 000 ålyngel sattes ut i Lökebergs kile i Kungälv. Foto: Mika Wallgren

På torsdagen sattes det ut 40 000 ålyngel i Lökebergs kile i Kungälv. Förhoppningen är att den  utrotningshotade ålen ska växa till sig och öka beståndet på den svenska Västkusten.

– Anledningen till att vi gör detta är att ålen har miskat jättemycket, säger Niclas Åberg, projektledare för 8-fjordar. Det är ett projekt där Kungälv, Tjörn, Orust, Uddevalla, Stenungsund, länsstyrelsen, fiskeriverket och flera miljö- och fiskeorganisationer deltar i ett samarbete rörande havsmiljö.

Invandringen av ål till västkusten har minskat med kanske så mycket som 99 procent sedan 80-talet. Därför har man nu köpt in ål från Englands sydkust. Där är ålen tvärtom väldigt vanlig men det är en väldigt liten del som överlever, så därför transporteras den i friglotlådor hit till Lökerbergs kile.

Även i Stenungssund och på Tjörn och Orust kommer man sätta ut ål. Totalt omkring 440 000 ålyngel i fjordområdet.

Det kommer att ta lång tid innan utsättningarna i fjordområdet kommer få effekt. Ålens generationscykel är lång och det tar 10 -15 år innan den vuxna ålen börjar vandra mot Sargassohavet. I dag är ålen rödlistad och akut hotad, ålfisket på västkusten är helt förbjudet men Nicklas Åberg hoppas på en förändring på sikt.

– Det är min förhoppning att i framtiden kan vi både fiska och äta ål här på Västkusten, säger Niclas Åberg.

Mika Wallgren
mika.wallgren@sverigesradio.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".