Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

RFSU: Unga drabbas av semesterstängt

Publicerat fredag 12 juli 2013 kl 10.30
Joy Ellis, tf primärvårdschef, om öppettider på ungdomsmottagningar
(0:57 min)
Frölunda ungdomsmottagning har stängt veckorna 28 och 29. Arkivbild: Aldijana Talic

Riksförbundet för sexuell upplysning, RFSU, kritiserar att flera ungdomsmottagningar i Västra Götalandsregionen har sommarstängt.

Nu i sommar är det många ungdomsmottagningar som håller stängt eller har minskat på öppettiden - och det här är något som får kritik av RFSU.

RFSU har frågat 60 ungdomsmottagningar i Västra Götalandsregionen och av dom som svarat har 18 stängt i sommar, 6 har begränsat öppettiderna och bara 7 har öppet som vanligt.

– Bland annat ser man att i gruppen 15-29 år når antalet klamydiaupptäckter sin topp under hösten, och då i synnerhet i september, säger Francisca Mateu, vice ordförande RFSU i Göteborg. Och då ser man att det finns ett behov att under sommaren jobba förebyggande mot till exempel sexuellt överförbara sjukdomar och oönskade graviditeter.

– Jag förstår deras kritik. Men det är inte nöjligt i nuläget om personalen ska ha semester, säger Joy Ellis, överläkare och tillförordnad primärvårdschef i Västra Götalandsregionen.

Att vårdmottagningar stänger eller håller begränsat öppet under semesterperioden är inget ovanligt. Men ungdomsmottagningarna är extra känsliga, menar Francisca Mateu.

– Det handlar inte bara om att dela ut gratis kondomer, man har ett brett grepp om ugdomars hälsa över lag, säger hon.

– En del hänvisar till barnmorskeavdelningen. Men de jobbar inte alls på samma breda front som ungdomsmottagningen gör. Den vänder sig till alla kön, vilket barnmorskemottagningen inte gör.
Där blir killarna utestängda, menar du?
– Ja, precis. De får inte den vården de behöver på barnmorskemottagningen.

Det skiljer sig geografiskt i Sverige. Generellt sett är det mer sommarstängt i mindre kommuner, visar RFSU:s undersökning. I Stockholm har man till exempel fattat beslutet att hålla ungdomsmottagningarna sommaröppna, vilket Francisca Mateu vill se i Västra Götaland nästa år.

– Begränsningarna i öppettider som har skett i år har beslutats i samråd med beställarna. Det vore faktsiskt intressant att ta del av hur man har organiserat och finansierat det i Stockholm, för att se om vi ka lära oss av det inför kommande år, säger tillförordnade primärvårdschefen Joy Ellis.

Peter Stenberg/Göteborg Direkt
peter.stenberg@sverigesradio.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".