Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

"För våra studenter är det en märklig situation"

Publicerat måndag 15 juli 2013 kl 10.52
Peter Korp, GU: Tvåveckors PT-utbildning kan inte jämförs med treårig kandidatexamen
(1:31 min)
Gymma eller inte gymma? Foto: Scanpix.

Den som vill arbeta som personlig tränare kan få en licens efter en elva dagar lång kurs. Men den som går en treårig akademisk utbildning, som till exempel Hälsopromotionsprogrammet vid Göteborgs univeristet, får det inte. Nu riktar en universitetslärare kritik mot systemet.

Treårig universitetsutbildning ger ingen licens för att vara Personlig Tränare, PT. Det gör däremot elva dagar hos en privat utbildare - där utbildningen kostar stora summor. Och de flesta gym kräver PT-licens från några av de privata utbildarna för att få anställning.

Den här ordningen kritiseras av Peter Korp, lärare på Hälsopromotionsprogrammet vid Göteborgs universitet (GU), en utbildning som inte ger PT-licens.

– Det som är den stora skillnaden är att den utbildning man får här är en vetenskapligt baserad utbildning, som ger en akademisk och vetenskaplig kompetens som du inte över huvudtaget kommer i närheten av på PT-utbildningar och andra korta utbildningar, säger Peter Korp.

De flesta gym kräver att man har en PT-utbildning från någon av de många privata utbildarna i Sverige - en utbildning som är dyr och som ofta inte ger någon högre kompetens. En PT-utbildning kan vara allt från elva dagars heltidsstudier till sex månaders deltidsstudier och kostar mellan 35 och 80 000kr.

Korp tycker det är tråkigt att det är som det är, att en utbildning från en PT-skola värderas högre i gymägares ögon än en treårig kandidatexamen från GU. Han vill se att fitness- och träningsbranschen blir mer professionell.

– Idealt sett hade jag velat se en mognad i branschen, alltså att man för in en professionell kompetens och bygger på den.

Utbildarna Fustras PT-program är 11 dagar långt och rymmer totalt 5 timmars kostundervisning. Magnus Wilhemsson, VD på Nordic Wellness, ser inga problem med att en del utbildningar är så korta, han tror att en bra PT får kunder oavsett utbildning.

– En dålig målare blir ju inte anlitad igen, och det är samma med en personlig tränare. Är du inte bra kommer det nog inte funka för dig i längden, är du duktig kommer det nog visa sig på vägen, säger Magnus Wilhelmsson.

Kristin Karlsson/P4 Sjuhärad
kristin.karlsson@sverigesradio.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".