Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Tonvis med räkor dumpas i havet

Publicerat torsdag 18 juli 2013 kl 05.48
Flera ton räkor dumpas varje år
(1:45 min)
Stora mängder räkor dumpas i haven trots att de är fullt ätbara. Bild: Scanpix

Svenska räkfiskare anklagas av Sveriges lantbruksuniversitet för att slänga tonvis med fullt ätbara räkor över bord varje år. Ett anklagande som är svårt att bekräfta då dumpningen sker ute till havs.

Jan Isaksson är havsfrågeansvarig på Greenpeace.

--Grundproblemet i den svenska räkflottan är att det finns för många och för stora fartyg i förhållande till den resurs av räka som finns. Det man gör då är att man behåller bara de stora räkorna medans de lite mindre räkorna, råräkorna kastar man tillbaka i havet.

Räkfisket är en kontroversiell fråga inom svensk fiskepolitik. SLU bedömer att det kastas mellan 1000 och 2000 ton räkor varje år vilket kan jämföras med att de svenska räkfiskarna i år får ta upp 1243 ton räkor. Peter Olsson från svenska yrkesfiskares riksförbund anser att siffran för dumpade räkor inte alls stämmer.

--Svenska fiskare har större maskor och riktar in sig på kokräkan, alltså den större räkan, säger han.

--Fiskeriverket har hävdat att det finns ett utkast men det är ingenting som går att bevis, fortsätter Peter Olsson från svenska yrkesfiskares riksförbund.

Hav och vattenmyndigheten som ansvarar för regleringar av räkfisket i Sverige utreder just nu hur mycket räkor som dumpas i svenska vatten. Innan utredningen är klar blir det inte aktuellt med några åtgärder. Gunnar Jonsson, Hav och vattenmyndigheten.

--Det sker ju till havs att de slänger ut räkor och det är väldigt svårt att kontrollera de där. Just nu väntar vi på vår utredning för att se hur omfattande det är. Är det väldigt omfattande måste vi givetvis göra något åt det.

Hampus Rundberg

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.

Användarkommentarer

Nedanstående kommentarer kommer från användare och är inte en del av det redaktionella innehållet. I och med att du skickar in en kommentar bekräftar du också att du accepterar våra regler för kommentering
Du kan kommentera anonymt. Vill du inte uppge din e-post kan du därför skriva in en påhittad t ex ”intejag@example.com”

Visa fler
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".