Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

De skrev på för seglats till 2021

Publicerat fredag 19 juli 2013 kl 11.05
"Det tycker vi är fantastiskt."
(1:42 min)
1 av 2
På fredag skrev Lars G Malmer, ordförande i Svenska Ostindiska companiet, och Chen Jian, ordförande i Xiamen Hanhaizunlong Yacht, på avtalet som säkrar Ostindiefararen Götheborgs seglatser till 2021. Foto: Erica Hedin/P4 Göteborg, Erik Abel/Scanpix
2 av 2
På fredag skrev Lars G Malmer, ordförande i Svenska Ostindiska companiet, och Chen Jian, ordförande i Xiamen Hanhaizunlong Yacht, på avtalet som säkrar Ostindiefararen Götheborgs seglatser till 2021. Foto: Erica Hedin/P4 Göteborg

På torsdagen kom beskedet att Ostindiefararen Götheborgs framtid är säkrad. Och på fredagsförmiddagen kom beskedet hur. Lösningen låg österut.

– Jag är jätteglad. Vi har fått ett avtal med partners som säkrar skeppets framtid till 2021. Det tycker vi är fantastiskt, säger Lars G Malmer, ordförande i Svenska ostindiska companiet.

Ostindiefararen Götheborg kommer att sätta kurs mot Kina igen. Svenska Ostindiska companiet har tecknat avtal med det kinesiska företaget Xiamen Hanhaizunlong Yacht, som lovat att trygga fartygets framtida expeditioner till 2021. 

Det offentliggjordes på fredagsförmiddagen vid en tillställning i Chalmerska huset. Avtalet skrevs på av Xiamen Hanhaizunlong Yachts ordförande Chen Jian, och Lars G Malmer.

– De får skeppet som plattform. De kan vara med ombord när vi seglar. De får vara med och bestämma vart vi ska segla. Och de får tillfälle att lyfta fram sin stad Xiamen och sin provins. Och gröna frågor som ligger vår partner varmt om hjärtat, säger Lars G Malmer.

När de nya seglatserna släpper man den historiska rutten och
väljer snabbaste väg till de hamnar där man kan väcka störst intresse.
Kanske blir det Cannes under filmfestivalen, och senare Singapore, Hong Kong och Taiwan på vägen mot staden Xiamen i sydöstra Kina, där kinesiska partners finns.

Hur stora summor det är som det kinesiska företaget går in med vill de inte säga. Men enligt ett pressmeddelande rör det sig om "åtskilliga tiotals miljoner kronor".

I april nästa år börjar den första resan, som ska gå till Xiamen i sydöstra Kina. Götheborg seglar sedan utmed den kinesiska kusten och besöker andra städer där, och efter det ger den sig av ut i världen mot andra länder och andra kontinenter. Ostindiefararen ska fortsätta segla under svensk flagg.

Erica Hedin
erica.hedin@sverigesradio.se

Jesper Cederberg
jesper.cederberg@sverigesradio.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".