Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Kaffe skyddar mot karies

Publicerat lördag 6 april 2002 kl 11.40
Nya laboratorietester visar att flera av de ämnen som ingår i kaffe, förhindrar bakterier från att få fäste på emaljen.
Den mest effektiva antibakteriella effekten hade trigonellin, som är det ämne som ger kaffet dess bittra smak. Däremot tycks inte koffein, som ger kaffet dess uppiggande effekt, kunna motverka bakterier. Testerna har utförts av forskare vid universitetet i Ancona, Italien, och resultat beskrivs utförligt på den vetenskapliga tidskriften Natures nätupplaga.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.