Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Twitterhets mot folkgrupp läggs ned

Publicerat torsdag 18 juli 2013 kl 16.47
Bernt Zarnowiezki, på krimjouren i Göteborg, om hets mot folkgrupp på Twitter
(3:00 min)
Foto: Jesper Cederberg

Ett Twitterinlägg om den somaliska flicka som nyligen hittades död har polisanmälts - men Göteborgspolisen har lagt ner ärendet utan utredning, trots att man säger att det är hets mot folkgrupp. Anledningen är att man hävdar att det inte går att identifiera mannen bakom Twitter-kontot.

– Det som är skrivet är ju brottsligt i sig, det är hets mot folkgrupp. Men en anledning till att man lägger ner ärendet är att Twitter-servern ligger i San Fransisco-området, och att man inte får ut uppgifterna på vem som är bakom och vilken IP-adress det är skickat ifrån. Vi kan inte få fram någon misstänkt för att sen leda vidare till åtal, säger Bernt Zarnowiezki, sektionschef på krimjouren i Storgöteborg.

Det var i början av juli som en femårig somalisk flicka hittades död vid en sjö, och polisen misstänker att hon kan ha mördats. Och det var till en nyhetsartikel om just detta som mannen på Twitter länkade, och skrev till en egen kommentar: "Och! En somalier mindre i Sverige... Yes." Mannen fick en mängd upprörda kommentarer till svar, och inlägget spreds vidare i sociala medier. Flera personer anmälde inlägget för hets mot folkgrupp, däribland Mohamud Salad i Göteborg.

– Jag känner att det är ett haveri helt enkelt, att ärendet blivit nerlagt utan utredning. Jag uppfattar det som att man inte har gjort den insatsen som det här brottet förtjänar, säger han.

Enligt polisen har man tittat på den information som framkommer i anmälan, men eftersom man erfarenhetsmässigt vet att uppgifterna om vem som ligger bakom ett Twitter-konto inte går att få fram, eftersom servrarna ligger utomlands, så har man lagt ner ärendet. 

– Det är ingen mening med att jobba med ett ärende, även om de uttrycker det på det här kränkande sättet, om man vet att man inte kommer nå någon framgång med att få fram en misstänkt, säger Bernt Zarnowiezki.

Men är det inte värt att testa om man får fram det eller inte, eller vet man 100 procent säkert att det här inte går att få fram?

– Jag ska inte säga hundra procent, ingenting är hundra procent... Men erfarenhetsmässigt vet man att man inte får fram uppgifterna.

Men för SR International tar det bara några minuter att få fram ytterligare information som ser trovärdig ut - som mannens ålder och att han bor i en liten stad där det troligtvis inte finns så många med samma namn som han. Och Mohamud Salad tycker det låter konstigt att polisen utgår från att det inte går att identifiera mannen bakom Twitter-kontot.

– Det som är väldigt märkligt i det här fallet är att man menar att man inte vet vem användaren är, att man inte har tillgång till den informationen. Men hade man gått in på Twitter och sökt på personen, så finns det redan trådar och information om den här personen att hitta på nätet. Då undrar jag lite grann varför ingen har gjort den typen av undersökning istället för att bara hänvisa till att servrarna finns i utlandet så att säga, säger han.

Men de här uppgifterna verkar polisen inte känna till.

– Alltså jag har inte sett de uppgifterna. Man har ju tittat på anmälan, vad som finns här om det som är skrivet. Men jag vet inte att man har varit inne och tittat på Twitter-kontot, säger Bernt Zarnowiezki, sektionschef på krimjouren i Storgöteborg.

Mohamud Salad har nu begärt en omprövelse av fallet.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".