Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Göteborgs Universitet kan privatiseras

Publicerat onsdag 24 juli 2013 kl 08.19
"Vår verksamhet är inte anpassad för den verklighet vi lever i"
(1:29 min)
Pam Fredman rektor Göteborgs universitet. Foto: Epp Anderson/Sveriges Radio

Göteborgs Universitet kan komma att omvandlas till en privat stiftelse, efter ett förslag som Regeringen kom ut med i slutet av juni. Pam Fredman, rektor på Göteborgs Universitet är försiktigt positiv till förslaget men kan ännu inte svara på var GU ställer sig. Göta studentkår är dock kritiska och tror att det finns en fara i att privatisera högre utbildning.

Förslaget innebär att universitetet bli en juridisk person som kan ingå avtal, ta emot donationer och äga bolag. Tanken är att universiteten ska få större handlingsfrihet och lättare kunna sammarbeta med utländska universitet.

Men Rebecka Vilhonen, Ordförande för Göta studentkår, anser att risken för att universitetet ska börja följa marknadskrafter är väldigt stor.

– Vi är rädda för att om privata aktörer får ta en del i hur utbildningarna är upplagda att man då börjar tänka på vilka utbildningar som är bäst anpassade för marknaden, vad finns det för efterfrågan där. Det är då det blir väldigt fel, säger Rebecka Vilhonen, ordförande för Götas Studentkår.

Rektorn för Göteborgs Universitet, Pam Fredman, menar att förslaget inte kommer att accepteras om det innebär för stora förändringar i verksamheten.

– Vår verksamhet idag är inte anpassad för den verklighet vi lever i. Men vi ska också se till så att vi inte går med på ett lagförslag som på något sätt försämrar viktiga delar av verksamheten, säger hon.

– När man läser lite nogrannare står det att studentinflytande ska hållas någorlunda samma. Det är det som är lite konstigt med det här förslaget, det är väldigt vagt och ger väldigt mycket utrymme för tolkning, säger Rebecka Vilhonen.

– Göteborgs Universitets styrelse ska överväga lagförslaget nu när vi har fått in det är här och är det så att skapar en driftsform som är mer anpassad för den verklighet vi lever i så ser jag väl inte att det finns något hinder, utan att man försöker anpassa sig till den framtidsformen, säger Pam Fredman.

Natalija Sako
natalija.sako@sverigesradio.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".