Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Många flyger olagligt med drönare

Publicerat lördag 1 november 2014 kl 10.00
"Ingen har åkt fast ännu"
(1:40 min)
Foto: Cecilia Bergil/Sveriges Radio

Inte en enda person i Västra Götaland som använder fjärrstyrda luftfarkoster, så kallade drönare, för att filma, har tillstånd till kameraövervakning. Och det krävs eftersom det är olagligt att filma med drönare på allmänna platser utan tillstånd.

Stig Olsson, som använder drönare i sitt företag, tror inte att folk som har det som hobby vet om att det krävs tillstånd: 

– Nej det tror jag inte de vet, och vad jag förstår är det ingen som kollar upp det heller. Det är ju miljontals filmer, och det är ingen som har åkt fast ännu vad jag vet.

Stig Olsson har alldeles rätt. Inte en enda person har åkt fast för att ha filmat olagligt. Att filma från luften på allmän plats och publicera bilderna riskerar att skada den personliga integriteten för personer som kommer med på bilderna. Och är inte tillåtet enligt kameraövervakningslagen.

Men inte en enda person har ens sökt tillstånd för att filma med drönare. 

– Inte när det gäller drönare så har det inte gjort det, nej, säger Ingemar Sunnerdahl, på Länsstyrelsens rättsenhet.

Det finns en del som har tillstånd att filma på allmän plats med fasta kameror, men med drönare- nej. Och det är inte ens troligt att tillstånd skulle beviljas.

– Om man filmar på allmän plats, troligen inte. När man ger tillstånd nu vet man precis på metern var man får filma, och det är ju svårt när det gäller den typen av filmning.

– Jag tror att datainspektionen och länsstyrelser och andra väntar på att fall ska prövas i domstol. Antingen att någon anmäler olaga övervakning eller ansöker om tillstånd och inte får det.

Och då skulle det bli ett fall man kan peka på sedan när man behandlar fler ansöknignar?

– Ja. Lagstiftningen hänger ju inte med i utvecklingen, eller utvecklingen går för fort för att följa lagstiftningen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".