Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Byggkritik från Göteborgs revisorer

Publicerat torsdag 13 november 2014 kl 15.05
"Politikerna drar inte åt samma håll"
(1:06 min)

Stadsrevisionen i Göteborg kritiserar idag kommunstyrelsen för att den inte har en övergripande kontroll på byggnadsnämndens och fastighetskontorets arbete.

Det saknas en klar bild om dom politiska målen faktiskt uppnås när det gäller byggande och byggplanering i Göteborg, menar stadsrevisionen.
Stadsrevisorerna skriver i sin rapport att kommunstyrelsen och fullmäktige just nu inte har tillräcklig kontroll på den översiktsplan som styr Göteborgs pågående och framtida bostadsbyggande.  

När byggnadsnämnden gör sin regelbundna kontroll av översiktsplanen så kommer inte resultatet av kollen till kommunstyrelsens och kummunfullmäktiges kännedom, enligt stadsrevisionen.

Revisorerna uppmanar kommunstyrelsen att skaffa sig en ordentlig överblick hur göteborgspolitikens  viljeinriktning återspeglas i översiktsplanen för bostadsbyggandet.

Ett mått på att alla inblandade inte drar år samma håll just nu är att de ledande politikerna i byggnadsnämnden vill bygga minst 7 000 nya bostäder per år inom de närmsta åren.
Politikerna i kommunstyrelsen har däremot lagt sig på en lägre nivå, cirka 4 500 nya bostäder per år.
I en nyutkommen rapport från fastighetskontoret har man där visat på att det kan byggas 10 000 nya bostäder i Göteborg, varje år, inom en ganska snar framtid.

Revisorerna har granskat hur arbetet sköts i byggnadsnämnden, fastighetsnämnden och på Älvstranden Utveckling AB.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".