Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Middag med Maja: Kyckling med julmustsås och saffransbullar

Publicerat tisdag 9 december 2014 kl 13.54
Mästerkocken Maja Ljung Middag med Maja
Maja Ljung tipsar oss om vad vi ska äta till middag på tisdagar i P4 Morgon. Foto: Ylva Nilsson / SR

Det blir rejäl julstämning i dagens middagstips från Maja - saffransbullar med vit choklad och kyckling med en sås gjort av bland annat julmust! Läs hela receptet här.

Kyckling med julmustsås

Ingredienser:

4 kycklingfiléer
2 msk smör till stekning

2 dl creme fraiche

2 dl julmust

1 hönsbuljongtärning

1 tsk malen ingefära

1 tsk rosmarin

1 msk kinesisk soja

Serveras med potatis och rotfrukter i ugn - 225 grader i ca 25 minuter

Så gör du:

Ställ rotfrukterna i ugnen och ringla över eller pensla med olja. Krydda med salt och peppar.

Bryn kycklingen i smör.

Låt kycklingen gå klar i ugnen tillsammans med rotfrukterna - cirka 15 minuter tills den når 72 grader.

Blanda ingredienserna till såsen i en stekpanna eller traktörpanna.

Låt såsen puttra i cirka 10 minuter.

 

Saffranssockerbullar med vit choklad

24-26 stycken

Ingredienser:

0,5 g saffran (1 påse)+ 1 tsk strösocker

3,5 dl mjälk, fingervarm

25 g jäst

1 ägg

1 krm salt

75 g smör, rumsvarmt

1 tsk kardemummakärnor, mortlade

12-14 dl vetemjöl

Fyllning:

Cirka 150 g vit choklad, hackad

50 g smör, rumsvarmt

2 msk florsocker

Garnering:

Ev 1 ägg

Smör

Strösocker

Gör så här:

Stöt saffran i en mortel tillsammans med 1 tesked socker. Blanda saffran och mjölk i en bunke. Smula ner jästen och rör om tills den lösts upp. Tillsätt ägg, salt, socker, smör, kardemumma och mjöl, lite i taget.

Knåda degen kraftigt i några minuter. Låt den jäsa under bakduk i cirka 50-60 minuter.

Dela degen i 24-26 bitar och forma dem till bollar.

Fyllning: Blanda choklad, smör och florsocker till en massa. Dela massan i lika många högar som det är bullar. Gör ett hål i varje bulle och tryck ner fyllning. Nyp ihop hålet ordentligt.

Lägg bullarna med skarven nedåt på en plåt med bakplåtspapper. Låt dem jäsa under bakduk i cirka 30 minuter.

Sätt ungen på 250 grader. Du kan pensla bullarna med ägg efter jäsningen om du vill ha glansig yta, men eftersom de ska penslas med smör efter gräddningen kan du hoppa över det.

Grädda bullarna mitt i ugnen mitt i ugnen i mellan 9 och 13 minuter.

Pensla bullarna med smält smör, medan de fortfarande är varma och doppa dem i strösocker.

Låt dem  svalna på en plåt eller galler.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".