Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Ljusnande läge på bostadsmarknaden

Publicerat fredag 12 december 2014 kl 05.32
"kraftigt ökat byggande"
(1:38 min)
Bostadshus på Guldheden. Foto: Poseidon.
Bostad

Läget är inte helt nattsvart på bostadsfronten trots bostadskrisen som råder i storstäderna. Enligt Boverket senaste prognos så kan läget vara på väg att ljusna i storstadsområdena.

– Vår prognos har ju varit att byggandet kommer fortsätta öka i alla tre storstadsregionerna, det säger Hans-Åke Palmgren som är expert på Boverket.

Trots att prognosen pekar på ökat byggande så är inget helt säkert på bostadsmarknaden. Förutom regeländringar för bostadslån som riskerar hindra byggandet så kan det bli svårt för en av storstadsregionerna, Malmö, att nå upp till den byggnadstakt som Boverket tror på nästa år. I de andra två regionerna har det sett desto mer lovande ut det senaste året, enligt Hans-Åke Palmgren.

– I Storstockholm och Storgöteborg har vi haft en ökning av byggandet med ungefär 30 procent det senaste året. Inte minst i Stockholmsregionen har ökningen varit under två års tid, så där har vi sett en större ökning medan i Malmö har vi då en betydligt svagare tillväxt av byggandet än i de andra två regionerna.

Byggandet av hyresrätter i framförallt Storstockholmskommunerna ligger på en hög, om än inte tillräcklig nivå, medan bostadsrätterna dominerar i Göteborgs stad där det mesta av byggandet i Storgöteborg äger rum. Fler bostäder förväntas byggas nästa år, men varför byggs det inte mer för dem som är mest utsatta på bostadsmarknaden? Den kritiken kommer från Hans Lind, bostadsforskare på Kungliga tekniska högskolan, KTH.

– Tittar man närmare på de här bostadsbyggnadssiffrorna så ser vi att väldigt mycket av byggandet är i relativt attraktiva områden och det gör ju att det som kommer ut blir dyrt och det gör att det påverkar inte situationen nämnvärt. Nu bygger vi för de ganska välbärgade och så håller vi tummarna att det blir flyttkedjor som gynnar människor i fattigare områden.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".