Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Mordutredare i nationella bedömandegruppen hjälper i svåra fall

Publicerat lördag 20 december 2014 kl 14.21
Pernilla och Englas mördre Anders Eklund med sin försvarare Leif Silbersky. Foto: Henrik Hansson /TT Bild
Pernilla och Englas mördre Anders Eklund med sin försvarare Leif Silbersky. Foto: Henrik Hansson /TT Bild

Mordutredningar i Sverige genomförs numer på ett mer metodiskt och kompetent sätt, säger spaningschef Anders Sandholm i Göteborg.

an är en av tolv erfarna mordutredare som ingår i den nationella bedömdandegruppen.

Gruppen kallas in om polisen inom 30 dagar inte har en skäligen misstänkt.

Det som ledde till att gruppen alls bildades 2010 var stora brister i en utredning om mordet på Pernilla Hellgren 2 000 där mördaren , Anders Eklund, förekommit i utredningen men strukits ur den.

– Några år senare så mördas Engla Höglund av samme man. Det fanns vissa uppenbara brister där, som påtalades, vad gäller utredningen av mordet på Pernilla, säger Anders Sandholm.

--Utifrån den utredningen tillkom bland annat nationella bedömandegruppen och en uppdatering av det metodstöd som man jobbar efter nu, säger han.

Det var professorn Leif GW Persson och åklagaren Mikael Björk som föreslog förändringar av polisens arbete i svåra mordutredningar

Så man såg över organisationen och började utbilda mordutredare och spaningsledare . Den gamla mordbibeln byttes ut mot en mer strukturerad metodik.

– Hantering av flödet av handlingar så att man logiskt kan följa dem så att man inte missar några uppslag eller tips eller egna tankar. Och att man genomför de åtaganden som är givna som exempelvis dörrknackning på ett speciellt sätt.

Vid svårutredda mordfall där man efter 30 dagar inte har en skäligen misstänkt måste utredare kalla till sig bedömandegruppen.

Två ur den åker ut och går igenom personalläget och hur mordutredningen skötts och om man verkligen följt metodiken . Allt för att kunna ge råd som kan leda vidare.

– Nu har det här arbetet som bedömandegruppen gjort givit resultat , tycker Anders Sandholm.

Tycker du att ni får de resurser ni behöver när ett mord begåtts?

– Vi får den personal vi behöver och önskar . Vi får även behålla personalen över tid för spaningsmord tar tid, konstaterar Anders Sandholm.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".