Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Josefin och Peter förlorade sin dotter när förlossningen fallerade

Publicerat måndag 22 december 2014 kl 06.14
Hör Josefin Widén om den misslyckade förlossningen
(1:50 min)
Fler fel skedde i samband med Josefins förlossning. Nu gör IVO en fördjupad granskning av Sahlgrenskas förlossningsvård. Foto: Josipa Kesic / Sveriges Radio
1 av 2
Fler fel skedde i samband med Josefins förlossning. Nu gör IVO en fördjupad granskning av Sahlgrenskas förlossningsvård. Foto: Josipa Kesic / Sveriges Radio

Misstag i förlossningsvården på Sahlgrenska ledde till att Peter och Josefin Widéns förlorade sin dotter i samband med förlossningen förra året. Nu görs en fördjupad granskning av förlossningsvården på Sahlgrenska.

Vi har tidigare berättat om händelsen men nu leder den och flera andra fall till att Sahlgrenskas förlossningsvård utredas grundligt av Inspektionen för vård och omsorg IVO.

För första gången i en intervju berättar nu Josefin om den händelsen då de förlorade sin dotter

– Vi kände att det var något fel. Fel redan då de plockade ut henne. Barn ska ju skrika och det är helt tyst. Så vi inser att det något som inte stämmer.

Josefins dotter drabbades av syrebrist och läkarna försökte få henne att andas men utan att lyckas. Josefin berättar att förlossningsperonalen gång på gång begick fel som troligtvis ledde till att det slutade som det gjorde.Efter händelsen gjorde Sjukhuset en Lex Maria anmälan som innebär att de anmäler sig själva till Inspektionen för vård och omsorg.

I den egna kontrollen som sjukhuset gjorde kom de fram till att fel hade begåtts bland annat att de missade i avläsningen av ctg-kurvan, det som mäter barnet hjärtrytm och att de inte följde vårdplanen som hade utarbetats med en överläkare.

– Förlossningsläkaren säger att att det är bäst att föda vaginalt. Jag måste lita på vad läkaren säger till mig så då säger jag att då får vi göra det. Min make ser konfunderad ut för vi var inne på att snitta, säger Josefin Widén.

Efter den här händelsen och också flera andra som anmäldes till Inspektionen för vård och omsorg så kommer de under nästa år att göra en djupare granskning på sahlgrenskas förlossningar. Ann- Britt Thörn är handläggare på inspektionen för vård och omsorg.

– Det vi kommer titta på det är vilka rutiner har man, vilken egenkontroll finns. Hur följer man upp sin verksamhet så att den bedrivs på ett säkert sätt. Hur arbetar man med att undvika att allvarliga händelser sker eller begränsa effekten av dom.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".