Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Byggnads vill ha vita jobb i Göteborg

Publicerat fredag 26 december 2014 kl 10.32

Fackföreningsrörelsen och flera kommuner i landet har tagit fram regelverket Vita jobb. Detta ska användas för att hindra dumpning av löner och sociala villkor, säger Byggnads ordförande i Göteborg Tomas Emanuelsson som hoppas få se det användas även i Göteborg.

Efter den uppmärksammade Lavaldomen i EG-domstolen 2007 så trodde många att dom svenska kollektivavtalen hade fått ett ordentligt grundskott.

Men numera kan man använda sig av regelverket Vita jobb som ska skydda anställda mot alltför dåliga löner och arbetsförhållanden. Det gäller så länge som det handlar om kommunalt upphandlade jobb.

Byggnads ordförande i Göteborg Tomas Emanuelsson säger att tanken är att skattepengar inte ska gå till företag som fuskar eller är rent kriminella.

– Vi ser ju ofta det här i långa entreprenörkedjor. Ju längre ut i kedjan du jobbar desto sämre villkor råder. Men nu kan kommunerna gå till huvudentreprenören och säga att du har brutit mot Vita jobben. På så sätt kan entreprenören till och med bli av med det upphandlade jobbet.

I Stockholm och Malmö har politikerna infört Vita jobb men i Göteborg finns det ännu inte något sådant beslut. Visserligen säger kommunala Upphandlingsbolaget att man i princip använder regelverket Vita jobb men Upphandlingsbolaget har bara hand om fyra utav de tjugo miljarder kronor som staden köper tjänster och varor för årligen. Och något politiskt beslut är alltså inte fattat.

Upphandlingsbolaget har också vunnit ett par mycket viktiga mål i svensk domstol efter att man plockat bort entreprenörer som tidigare slarvat med kvalitet och leveranser.

Upphandlingsbolaget har också vunnit i domstol mot byggbolag som kommit in med för låga anbud, det berättar Fredrik Rogö som är bolagsjurist på Göteborgs stads upphandlingsbolag.

– Svensk domstol har nu gett oss rätt att lägga dessa låga anbud åt sidan.
Först överklagade dom byggbolag som det handlade om och vi förlorade i första instans, men sedan gick vi till kammarrätten och där vann vi.
Efter det så valde byggbolagen att inte överklaga vidare, säger Fredrik Rogö.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".