Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Götaplatsen tar form på 1930-talet

Publicerat tisdag 30 december 2014 kl 08.51
Hör historien om Götaplatsens framväxt
(5:56 min)
Götaplatsen med Stadsteatern under uppbygnad, från hus vid Arkivgatan. Foto kring 1932, fotograf okänd
1 av 3
Götaplatsen med Stadsteatern under uppbyggnad, sett från Arkivgatan kring 1932. Foto: Göteborgs Stadsmuseum, fotograf okänd
Göteborgs Stadsteater under uppförande år 1933. Foto av Axel Larsson
2 av 3
Göteborgs Stadsteater under uppförande år 1933. Foto: Axel Larsson /Göteborgs Stadsmuseum
Konstmuseet och Konsthallen under byggnad år 1922
3 av 3
Konstmuseet och Konsthallen under byggnad år 1922. Foto: Göteborgs Stadsmuseum, fotograf okänd

På 1920- och 30-talen växte Götaplatsen fram som stadens nya storslagna torg och i radioarkivet finns ljudklipp, både från när Stadsteatern och Konserthuset invigdes på 30-talet.

Den 4 oktober 1935 var en stor dag i Göteborg, för då invigdes Göteborgs konserthus, Göteborgssymfonikernas nya hem. Göteborgs orkesterförening hade bildats 1905 och hade sitt första konserthus på Heden, en träbyggnad som brann 1928. Men redan 1916 hade den rika änkan Carolina Wijk skänkt pengar till ett nytt konserthus i Göteborg och det var hennes donation på 700 000 kr som var grundplåten till Konserthuset – även om det dröjde 19 år.

Redan för 150 år sen föddes idén om en bred aveny med en monumental plats i Göteborg men då på 1800-talet var det bara själva gatan som byggdes, ungefär upp till Engelbrektsgatan. Götaplatsen och den sista sydligaste delen av avenyn tillkom inte förrän inför den stora göteborgsutställningen 1923. Ingången till det stora utställningsområdet låg vid Götaplatsen och där invigdes samma år också de två första byggnaderna som idag utgör kulturklustret kring Poseidon – det var Konstmuseet och Konsthallen – Poseidon själv kom inte till Götaplatsen förrän 1931 så nu vet ni det. Men ett år tidigare så invigdes på andra sidan Götaplatsen Stadsteatern – Sveriges äldsta stadsteater.

Redan 1917 beslutade Göteborgs stad att grunda en stadsteater och den började sin verksamhet i Lorensbergsteatern som en av teaterföreningnes medlemmar, krögaren Sophus Petersen låtit bygga 1916. Syftet var att spela modern och även experimentell teater i Göteborg.

1934 var i alla fall den stora Stadsteatern vid Götaplatsen klar och den första pjäsen som spelades var Shakespeares Stormen med bl a Georg Rydeberg, Ludde Gentzel och Mimi Pollak  i rollerna. Men premiärpubliken fick även höra en prolog skriven av lektor Erik Lindström och uppläst av den nu ganska bortglömde men av vissa kultförklarade skådespelaren Sven Miliander.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".