Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Maja bjuder på en nyårsmeny

Publicerat tisdag 30 december 2014 kl 09.23
Hör recepten här!
(12 min)
Maja Ljung. Foto: Peo  Wennander/Sveriges Radio
Maja Ljung. Foto: Peo Wennander/Sveriges Radio

P4 Morgons mästerkock Maja Ljung visar hur man svänger ihop en lyxig nyårssupé - gratinerad hummer och champagnesorbet står på menyn. 

Gratinerad hummer
Ingredienser (4 personer)

2 st humrar

1 msk smör

Hackade färska champinjoner

1 hackad lök

1 msk mjöl

3 dl grädde (1 dl vispad)

½ dl buljong eller skaldjursfond

1 tsk dijonsenap

1 krm cayennepeppar

Finskuren dill

Salt och peppar

 

Gör så här:

Koka upp vatten och låt humrarna koka i max en minut. Ta upp dem och låt svalna i kallt vatten. Dela sedan humrarna och ta ut köttet, men spara skalen. Skär köttet i mindre bitar.

Fräs lök och champinjoner i smör, tillsätt sedan mjöl, den ovispade grädden och fond eller buljong. Smaka av med cayennepeppar, salt och peppar.

Blanda ner hummerköttet, dijonsenap och den vispade grädden, lägg sedan blandningen i de tomma skalen och gratinera i ugn på 250 grader tills humrarna har fått en fin färg.

 

Champagnesorbet
Ingredienser (4 personer)

1 st gelatinblad

2 dl strösocker

30 gram glukos (½ tub)

½ flaska torr champagne

1 st äggvita

Saften från en citron och och en halv apelsin

Gör så här:


Börja med att blötlägga gelatinbladet i kallt vatten.

Gör sedan en sockerlag genom att koka upp vatten och strösocker i en kastrull med locket på glänt. Rör i glykosen.

Krama ur det blötlagda gelatinbladet och lägg det i en kastrull. Häll över cirka ½ dl sockerlag och värm tills gelatinet lösts upp.

Blanda sedan ihop champagnen, citronsaften och apelsinsaften med gelatinblandningen och resten av sockerlagen. Sila sedan blandningen och låt stå kallt i några timmar. 

Vispa äggvitan lätt och fluffig och rör ner den försiktigt i smeten. Kör sedan blandningen i glassmaskin till fast konsistens. Om du saknar glassmaskin går det också bra ställa in den i frysen och röra om med jämna mellanrum.

 

Gott nytt år! 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".