Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Kränkning från politiker leder till ny handlingsplan i Kungälv

Publicerat tisdag 30 december 2014 kl 15.03
Hör Miguel Odhner om handlingsplan mot kränkningar
(1:41 min)

Efter att en politiker i Kungälv kränkt en kvinnlig tjänsteman så kommer nu kommunen som den första kommunen i landet att få en handlingsplan om kränkningar som handlar både om anställda och politiker.

Miguel Odhner socialdemokratisk tillträdande kommunstyrelseordförande i Kungälv:

– Det finns ju inget som reglerar gråzonen mellan förtroendevalda och anställda och så kan man ju inte ha det för ibland uppför sig förtroendevalda på ett sätt som är oacceptabelt. Det kan väl hända att en tjänsteman uppför sig oacceptabelt också åt andra hållet. Det måste bli ordning på detta.

Den utlösande faktorn var?

– Vi har haft flera fall genom åren, där förtroendevalda faktiskt fått en arbetsmiljöanmälan på sig, för att man betett sig olämpligt mot anställda. Nyligen var det ett sådant fall som vi haft uppe i kommunstyrelsen och det gjorde att vi tog ett beslut om att revidera den handlingsplan vi haft som hanterar kränkningar och trakasserier så de också omfattar politiker.

Det nya med Kungälvs "Handlingsplan vid kränkande särbehandling och trakasserier" ska alltså också gälla politiker, och där föreslås gruppordförande i den förtroendevaldas parti blir indragen för att lösa konflikten, för att ge stödinsatser och också för att åtgärda ifall kränkningarna inte upphör.

Det senaste fallet var där en mångårig politiker vid flera tillfällen kommenterat en kvinnlig tjänstemans utseende på ett sätt som gjorde att hon kändes sig kränkt, illa till mods och förminskad.

– Alltså bara för att du är folkvald så får du inte säga vad som helst. Det får inte en anställd göra till en folkvald heller.

– När det inte finns regler utan ord står mot ord så måste man ha ett regelverk, vem pratar man med, hur går man utredningen, vilka åtgärder vidtar man, vem har det ansvaret, alltså roller, ansvar och åtgärder.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".