Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Höjda arvoden för politiker i kommunens bolag

Publicerat torsdag 2 januari 2014 kl 08.30
Dario Espiga (S): "Jag har uppfattat att i procent är det samma arvode som man hade förut"
(1:59 min)
Foto: Filip Kruse/Sveriges Radio.

Politikerna i Göteborgs kommunala bolag får 2015 betydligt större höjningar av sina arvoden än vad kommunens anställda fått i löneökning. Men beslutet verkar knappt kommunledningen själva vara medvetna om.

När Göteborgs kommunfullmäktige för ett par veckor spikade arvodena i de nya kommunala bolagsstyrelser som snart ska tillsättas var det bara Vägvalet och Sverigedemokraterna som röstade emot.
Efter att arvodena i tio år följt de kommunanställdas löneutveckling bryts nu mönstret och bolagspolitikerna får 2015 klart mer än de kommunanställdas snitt på 2,3 procent. Ofta handlar det om 10, 20 och till och med 25 procents höjningar, visar P4 Göteborgs granskning.
Arvodena har i de nya beräkningarna avrundats uppåt i flera steg och allra tydligast blir det i presidierna. Ett vanligt årsarvode 2015 för ett bolags ordförande och vice ordförande ligger på 28000-56 000 kronor. Deras påslag är då 4-9 tusenlappar mer än vad en normal uppräkning hade gett.

I några bolag blir det ännu mer. I presidierna för Business Region Göteborg, Got Event, försäkringsbolaget Göta Lejon och Boplats Göteborg är det extra påslaget 15-30 000 kronor, utöver den normala uppräkningen.

Ett undantag är fyra kommunala bostadsbolag där presidiearvodena istället sänks med 8-10 000 kronor om året.

Men att flertalet bolagsarvoden höjs långt över kommunsnittet förnekade socialdemokraten Dario Espiga efter beslutet i kommunstyrelsen.

– Nej, så har jag inte uppfattat det. Jag har uppfattat att i procent är det samma arvode som man hade förut, sa Dario Espiga (S) och fick snabbt medhåll från Mats Pilhem (V).
Men Ulf Kamne (MP) hade då en annan uppfattning om arvodena.
– Några åker ner och några åker nog upp, så är det ju, sa Ulf Kamne (MP) när P4 Göteborg ställde frågor på kommunstyrelsens presskonferens i början av december.

Mer korrekt hade förstås varit att säga att de flesta arvoden åker upp och några få åker ner, vilket P4 Göteborgs granskning tydligt visar.

På presskonferensen kom så småningom en förklaring till ändringarna.

– Det är en värdering av bolagens arbetsmängd, konstaterade Mats Pilhem (V).

Vet ni egentligen vilket beslut ni har fattat?

– Jo jo! kom det samfällda svaret från tre rödgröna politiker, under muntra skratt.

Fotnot
Som P4 Göteborg tidigare berättat har kommunfullmäktige beslutat att grundarvodet för Göteborgs heltidskommunalråd 2015 blir 58 990 kronor i månaden. Det är en uppräkning med 2,3 procent, samma som den genomsnittliga löneutvecklingen varit under året för kommunens anställda.
Heltidspolitikerna får inget extra om de sitter i kommunens bolag.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".