Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Ekologisk odling ger större skördar än man trott

Publicerat måndag 5 januari 2015 kl 09.58
Fyra olika lådor med ekologiska tomater. Foto: Lars Pehrson/TT Bild
Ekoliskt ordlade tomater ger lika god skörd som konventionellt odlade tomater. Foto: Lars Pehrson/TT Bild

Det råder olika åsikter om nyttan med ekologisk odling.

Forskare vid Sveriges lantbruksuniversitet larmade i fjol om att övergång till enbart ekologisk odling skulle belasta miljön och innebära en katastrof för den framtida livsmedelsförsörjningen eftersom skördarna blir 30-60 procent mindre.

Men nu visar en genomgång som forskare vid Berkley Food Institute i Kalifornien gjort av 115 studier i 38 länder  på många olika grödor, att skillnaden i skördar mellan konventionell odling och ekoodling inte är så stor.

I genomsnitt ger ekoodling 19 procent mindre skördar - störst var skillnaden när det gällde spannmålen vete, korn, ris och majs men nästan ingen skillnad vad gäller havre, bönor, äpplen och tomater exempelvis , skriver Svenska Dagbladet.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".