Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Fler hyrläkare i psykiatrin leder till patientosäkerhet

Publicerat onsdag 7 januari 2015 kl 03.40
Rebecca: "Nya läkare om och om igen"
(1:59 min)
Stetostop. Foto: Bertil Ericson/TT
Foto: Bertil Ericson/TT

Var fjärde psykiatriker på psykiatriavdelningarna på landets universitetssjukhus är inhyrd men undantaget är Sahlgrenska universitetssjukhuset i Göteborg.

Mer om det här i Studio 1 i P1 i eftermiddag.

Det visar en sammanställning som Ekot gjort. Sveriges kommuner och landsting menar att det gör vården mer patientosäker. En nationell samordning behövs för att få fast personal inom psykiatrin, menar SKL, Sveriges Kommuner och Landsting.

– Att sitta och förklara min historia för nya läkare om och om igen, att jag insjuknade då, att jag har de här typen av skov. När man inte mår bra är det väldigt jobbigt att hela tiden måsta upprepa sig, säger Rebecca Anserud som har diagnosen bipolär.

Hon fick sin diagnos när hon var 20 år gammal, hennes liv hade präglats av att pendla mellan att vara hyperaktiv och djupt deprimerad. Hon har också ADHD och dyslexi. Rebecca har mött ett 60-tal psykiatriker under sina år av behandling och hon har fått över 35 olika typer av medicineringar sedan hon fick sin diagnos.

Enligt Socialstyrelsen sker uppskattningsvis fem miljoner psykiatriska öppenvårdsbesök varje år. Inom den psykiatriska slutenvården sker 110 000 vårdtillfällen.

Patienter inom psykiatrin har stort behov av långsiktigt samarbete med psykiatriker för att kunna reda ut vilken medicinering och behandling som ska ges.

De här läkarmötena blir liksom hela tiden att sitta och förklara och hela tiden vara orolig för om jag kommer få ut ett recept, säger Rebecca Anserud.

Ekots undersökning visar att landets universitetssjukhus har uppemot 25% hyrläkare på sina psykiatriavdelningar, undantaget är Sahlgrenska i Göteborg som har noll.

Med fler och fler hyrläkare på plats får patienterna inte den vård de behöver menar Ing-Marie Wieselgren, nationell samordnare för psykiatrin på SKL.

– Jag får signaler från ganska många ställen i Sverige att man har bekymmer med läkarbemanningen och att man i högre utsträckning än man skulle vilja måste anlita bemanningsföretag. Alla försöker att minska behovet av hyrläkare men vi har inte lyckats och jag tror att man måste ta ett gemensamt beslut och verkligen hålla sig till det, säger Ing-Marie Wieselgren.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".