Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
#lunchbuller

Orimligt höga ljudnivåer i bamba

Publicerat onsdag 4 februari 2015 kl 05.08
"Elever ska inte behöva vistas i den här miljön"
(1:40 min)
Många bamba har höga ljudnivåer. Foto: Christian Höijer/SR
Många bamba har höga ljudnivåer. Foto: Christian Höijer/SR

Ljudnivåerna i landets skolmatsalar är för höga på många håll, det visar en undersökning som Sveriges Radios lokala stationer har gjort.

När vi har varit ute med bullermätare i bamba på skolor i Göteborg för att få en ögonblicksbild av hur det kan vara för eleverna som äter och personalen som jobbar, - så är det på flera håll som att sitta och äta lunch med ett tåg som susar förbi.

– När det är mat som vi gillar blir det kaos i matsalen.

Natalie Nylund Gomes och Otto Bäckström går i klass 9D på Brunnsboskolan, en av de tre skolor som p4 Göteborg har besökt för att mäta ljudnivån i bamba under lunchtid. Här har man en relativt ny matsal utrustad med ljuddämpande väggar och specialanpassade stolar.

Trots det är ljudnivåerna för höga. Under tiden vi mätte låg nivåerna på mellan 70 och 75 decibel, ett vanligt samtal ligger normalt på mellan 60 och 65 decibel.

Och så här ser det ut på samtliga skolor vi besökt. Vi har mött elever, lärare, rektorer och kökspersonal och samtliga är överens om att ljudnivåerna är allt för höga.

Kerstin Persson Waye är professor på Sahlgrenska Akademien, inom Arbets- och miljömedecin och har forskat på bullernivåer i bla skolor. När hon tar del av våra mätningar så är hennes åsikt klar.

– Jag tycker att det är helt orimligt att ha så här höga ljudnivåer, både i matsalen, klassrummen och i fritidshemmen. Det är inte rimligt att vare sig elever eller lärare ska behöva vistas i den här miljön, säger hon.

Hon berättar också att för vuxna så kan bullret leda till stressreaktioner i kroppen, påverka det autonoma nervsystemet och på sikt påverka olika system som hjärta och kärl, men också ämnesomsättningen. Men kunskapen om hur barn påverkas är inte alls lika bred.

 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".