Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

#lunchbuller: Detta gäller och så gjorde vi mätningarna

Publicerat onsdag 4 februari 2015 kl 04.48
Decibelmätare i lunchmatsal visar siffrorna 78,9. Foto: Christian Höijer/Sveriges Radio.
Foto: Christian Höijer/Sveriges Radio.

Sveriges Radio har gjort bullermätningar i ett 70-tal skolmatsalar. Här berättar vi hur mätningarna gått till och vad som gäller enligt arbetsmiljöverket.

Grafik: Så mycket #lunchbuller uppmättes på skolorna

Så gjorde vi mätningarna

Reportrar på Sveriges Radios lokala kanaler har mätt ljudnivåer i 71 skolmatsalar, alla med samma ljudnivåmätare rekommenderade av Arbetsmiljöverket.

Ljudnivån mättes i öronhöjd på eleverna, på olika platser i matsalen, för att få reda på vilka ljudnivåer de barn som äter i matsalen upplever.

Mätningarna gjordes under cirka 30 minuter och vi redovisar ljudnivåerna uppmätta de fem-tio minuter då de var som högst.

Vi har mätt buller så som örat hör det, alltså A-vägd ljudnivå som redovisas dbA.

Detta gäller enligt Arbetsmiljöverket

Buller är oönskat ljud som antingen stör dig eller som kan ge bestående skador på hörseln.
Buller kan göra dig tröttare, mer stressad och göra så att du arbetar sämre. Det finns inga riktvärden som anger vilka ljudnivåer som anses skäliga i en skolmatsal.

Ljudnivån vid ett normalt samtal ligger på ungefär 65 dbA. Vid en bakgrundsnivå på 70 dbA  kan samtal med hög röst nätt och jämnt föras på en meter avstånd för personer med fullgod hörsel.  

När det kommer till arbetsmiljö så måste arbetsgivare erbjuda arbetstagare som vistas i 80 dbA eller mer hörselskydd. Den övre gränsen för hur höga ljudnivåerna får vara på en arbetsplats är 105 dbA. 

#Lunchbuller: Diskutera situationen i din eller ditt barns skola

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".