Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
#lunchbuller

Sandeklevsskolan: Bamba-bullret ska bort

Publicerat lördag 7 februari 2015 kl 10.10
Sandeklevsskolans satsar på bullerdämpande åtgärder
(1:33 min)
Sandeklevsskolan i Bergsjön ska installera en bullervägg för att få ner bullret i bamba. Foto Christian Höijer/SR
Sandeklevsskolan i Bergsjön ska installera en bullervägg för att få ner bullret i bamba. Foto Christian Höijer/SR

Sandeklevsskolan i Bergsjön har tagit bullerproblemen i bamba på allvar. Där satsar man på att komma åt bullret genom bland annat ljudabsorbenter och plasttallrikar.

Bullernivåerna i landets skolmatsalar är alldeles för höga. Det visar en undersökning som Sveriges Radio har gjort. Även de skolor som P4 Göteborg besökt har problem med de höga ljudnivåerna . En av de skolor som vi har besökt är Sandeklevsskolan i Bergsjön, och här tar man problemen på allvar berättar rektor Charlotta Björk.

- Vi har lagt en beställning på tallrikar och glas av plast som ger mycket mindre buller. Vi kommer att sänka taket och lägga ljudabsorbenter i hela taket. Vi kommer bygga upp en mellanvägg vid diskinlämningen och vi håller just nu på att se över möjligheten att köpa in rumsavdelare att ställa mellan borden.

På Sandeklevskolan i Bergsjön går 320 elever, från förskola till klass 9. Precis som i andra skolor som P4 Göteborg har besökt har man haft problem med höga ljudnivåer i bamba. Och efter en bullerutredning gjord av teknikkonsultföretaget Sweco visade resultaten allt för höga nivåer. I sommar inleder man därför en ombyggnation utav bamba för att tackla problemet. Men det är inte bara tekniska lösningar som krävs.

- Och sen så handlar det naturligtvis om att göra barnen medvetna om bullerproblematik. För måltiden det är ju en pedagogisk stund som ska vara trevlig, ett avbrott i skoldagen...

Och Charlotta Björk är övertygad om vad lägre bullernivåer hade betytt för skolan.

- Det är viktigt att arbeta för att allas arbetsmiljö ska bli så optimal som möjligt, det kommer att öka vår måluppfyllelse, säger hon till P4 Göteborg.

Simon Rissvik
simon.rissvik@sverigesradio.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".