Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

De flesta socialsekreterare vill sluta

Publicerat lördag 7 februari 2015 kl 10.25
Tommy Johansson om socialsekreterarnas larm
(1:08 min)
Socialkontoret i Hjällbo. Foto: Lyssnarbild
Socialkontoret i Hjällbo utsattes för ett attentat härom året. Arkivfoto: Lyssnarbild

Närmare åtta av tio socialsekreterare i Göteborg funderar på att byta till något annat jobb. Det visar en undersökning som gjorts på uppdrag av Akademikerförbundet SSR.

Den höga arbetsbelastningen är den främsta anledningen till missnöjet och situationen försämras snabbt. Mer än hälften av socialsekreterarna i Göteborg säger att arbetsbelastningen har ökat under det senaste året. 45 procent svarar också att detta har lett till ett ökat antal sjukskrivningar.

Det blir också allt svårare att rekrytera. Nästan två av tre socialsekreterare i Göteborg uppger att den höga arbetsbelastningen leder till att det är svårt att få erfaren personal och ännu fler menar att detta innebär att fler socialsekteterare säger upp sig pga arbetsbelastningen.

Akademikerförbundet SSR kräver nu en nationell handlingsplan som leder till minskad arbetsbelastning, bättre introduktion i yrket, fler utvecklingsmöjligheter och inte minst höjda löner.

På frågan om vad som kan förändra planerna på att lämna socialtjänsten så uppger socialsekreterarna att det främst handlar om två saker, dels att man vill ha högre lön, dels att man får bättre arbetsvillkor överlag.

Så många som hälften av socialsekreterarna anser att det idag inte går att klara kvaliteten och rättssäkerheten i arbetet.

Den rikstäckande undersökningen omfattar 3 246 intervjuer med en svarsfrekvens på 56 procent. I Göteborgs stad omfattar undersökningen 231 intervjuer.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".