Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Notan för Sahlgrenskas bemanningsanställda ökar kraftigt

Publicerat tisdag 10 februari 2015 kl 05.00
"Vi har inte klarat internt att lösa korta rekryteringstoppar"
(1:49 min)
Foto: Filip Kruse/Sveriges Radio.

Kostnaderna för bemanningsanställd personal skjuter i höjden för Sahlgrenska universitetssjukhuset, för såväl läkare som sjuksköterskor.

År 2013 kostade bemanningsanställda sjuksköterskor 19,6 miljoner kronor för Sahlgrenska universitetsjukhuset.

Förra året steg den siffran rejält till nästan 32 miljoner kronor. Och även läkarkostnaderna ökade med drygt fem miljoner till 26 miljoner kronor förra året. 

Ökningen beror bland annat på brist på sjukvårdspersonal med specialistkompetens och svårigheter att rekrytera korttidsvikarier. 

– Vi har ett internt bemanningsföretag som också rekryterar men vi har inte klarat internt att lösa korta rekryteringstoppar, säger Jerker Gussmo som är en av Sahlgrenskas HR-chefer.

Sahlgrenska försöker lösa problemen genom att dels renodla arbetsuppgifterna för sjukvårdspersonalen. Uppgiftsväxling kallar Sahlgrenska det. 

En annan sak är att nyutbildade sjuksköterskor erbjuds första år med handledarstöd vilket Sahlgrenska hoppas ska locka fler.

Dessutom tittar Sahlgrenska på möjligheten att rekrytera läkare från utlandet.

Elisabeth Flygare som är samordnare för Vårdförbundet på Sahlgrenska tycker att det kortsiktigt är bra att man kan lösa personalfrågor med bemanningsföretag men på längre sikt är det jobbigt.

– När det kommer nytt folk hela tiden är det inte lika enkelt att upprätthålla rutiner och att utveckla omvården, säger Elisabeth Flygare.

Lösningen för Vårdförbundet är en bättre lön.

– Kan vi betala tillräckligt så blir vi tillräckligt många och då blir arbetsmiljön naturligtvis mycket bättre.

HR-chefen Jerkes Gussmo menar dock att lönefrågan inte är avgörande eftersom man redan lockar personal och i slutet av december hade fler sjuksköterskor anställda än tidigare.

– Vi jobbar både med lönefrågan och andra frågan givetvis, men vi har lyckats väl i rekryteringen, säger Jerke Gussmo.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".